Κυκλάδες - ΕΠΑΛ: Το "λουκέτο" σε τμήματα των σχολείων και η (σωστή) αντίδραση των εκπαιδευτικών

ΕΠΑΛ Νάξος

".... Κόβοντας όλους τους παραπάνω τομείς και ειδικότητες το Υπουργείο Παιδείας στερεί από τους μαθητές μας, που είχαν δηλώσει την επιθυμία να φοιτήσουν σ αυτές, να επιλέξουν να σπουδάσουν και να εργαστούν αργότερα πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν και “βίαια” τους μετακινούν σε άλλο πεδίο σπουδών, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σχολείο του νησιού που ζουν...". Μέρος από την καταγγελία των μελών από την Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και με σημείο αναφοράς την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το "κόψιμο" έντεκα (11) τμημάτων σε έξι ΕΠΑΛ του Νομού Κυκλάδων... 

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να βγει από το χορό το ΕΠΑΛ Νάξου που "χάνεται" ο τομέας  Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων (Γ΄Λυκείου), ενώ στο ΕΠΑΛ Σύρου έχουμε κόψιμο και στη Β' Λυκείου.:Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (Β' Λυκείου), και Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων (Γ' Λυκείου). .Και στο ΕΠΑΛ Θήρας Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων (επίσης της Γ' Λυκείου)...  Καταλήγει δε η ανακοίνωση με τα αιτήματα:  Να εγκριθούν άμεσα και τα 11 ολιγομελή τμήματα στην περιοχή των Κυκλάδων, Κανένας μαθητής μας να μη στερηθεί τη δυνατότητα να σπουδάσει το αντικείμενο που θέλει και Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίοι διορισμοί για να καλυφθούν όλα τα κενά σε γενική και ειδική αγωγή στην περιοχή των Κυκλάδων". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων αναφέρει: 

"Καταδικάζουμε απερίφραστα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να «κόψει» 11 ολιγομελή τμήματα στις Κυκλάδες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους μαθητές μας που επέλεξαν τους συγκεκριμένους τομείς και τις συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά και σε αμηχανία τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που είναι τοποθετημένοι σε νησιά για να κάνουν μάθημα στα συγκεκριμένα τμήματα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει την πολιτική περικοπών και μειώσεων στον τομέα της Παιδείας, προχωρώντας σε επικίνδυνες πολιτικές αποφάσεις εις βάρος των σχολείων της περιοχής μας, των μαθητών μας και των συναδέλφων μας.

Κόβοντας όλους τους παραπάνω τομείς και ειδικότητες το Υπουργείο Παιδείας στερεί από τους μαθητές μας, που είχαν δηλώσει την επιθυμία να φοιτήσουν σ αυτές, να επιλέξουν να σπουδάσουν και να εργαστούν αργότερα πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν και “βίαια” τους μετακινούν σε άλλο πεδίο σπουδών, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σχολείο του νησιού που ζουν.

Επιπλέον η παραπάνω απόφαση είναι κάτι παραπάνω από παράλογη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τμημάτων και τομέων υπάρχει το κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται χρόνια πάνω στους συγκεκριμένους τομείς, το οποίο αναμένεται σύντομα να βρεθεί χωρίς αντικείμενο!!!

Tα τμήματα που κόβονται συγκεκριμένα είναι τα εξής:

ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ

- Β’ Λυκείου Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

- Γ’ Λυκείου Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

- Γ’ Λυκείου Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ

1. Γ΄ Λυκείου Γραφικών

2. Γ΄ Λυκείου Τουριστικών επαγγελμάτων

ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ

1. Γ Λυκείου Τεχνικός ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων

2. Γ Λυκείου Μηχανολόγος εγκαταστάσεων

ΕΠΑΛ ΝΑΞΟΥ

1. Γ Λυκείου Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων

ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ

1. Γ Λυκείου Βοηθός βρεφονηπιοκόμου

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ

1. Γ Λυκείου τεχνικός οχημάτων

ΕΠΑΛ ΜΗΛΟΥ

1. Γ Λυκείου Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

Ως Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτούμε:

- Να εγκριθούν άμεσα και τα 11 ολιγομελή τμήματα στην περιοχή των Κυκλάδων.

- Κανένας μαθητής μας να μη στερηθεί τη δυνατότητα να σπουδάσει το αντικείμενο που θέλει.

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίοι διορισμοί για να καλυφθούν όλα τα κενά σε γενική και ειδική αγωγή στην περιοχή των Κυκλάδων".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News