Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες - Μύκονος: Σε αναμονή για τις κινήσεις του Δήμου σχετικά με...

Κυκλάδες – Μύκονος: Σε αναμονή για τις κινήσεις του Δήμου σχετικά με το στεγαστικό των εκπαιδευτικών

|

Οι εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες με κοινό δελτίο ενημέρωσης ζητούν άμεση δράση από το Δήμο Μυκόνου σχετικά με το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο “νησί των ανέμων” 

Tην περασμένη Τρίτη 13 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Μυκόνου με τη συμμετοχή περίπου 100 εκπαιδευτικών του νησιού της Μυκόνου, οργανωμένη από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ΣΕΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση – διάλογος με τον υπεύθυνο για θέματα παιδείας του Δήμου και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.Ρουσουνέλο Γιώργο, κατά την οποία κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και από το σώμα των εκπαιδευτικών τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί όσον αφορά το θέμα της στέγασης στο νησί της Μυκόνου.

Συγκεκριμένα:

Κατατέθηκαν οι προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης στο νησί.

Έγινε αναφορά στο τεράστιο κόστος των ενοικίων, στον ελάχιστο αριθμό προσφερόμενων δωματίων προς ενοικίαση στο νησί, στην πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σπίτια στον ξενώνα που παραχωρεί ο Δήμος (στου Γκύζη), στο τεράστιο κόστος ζωής στο νησί.

Έγινε αναφορά στην ευχέρεια που έχει ο Δήμος Μυκόνου (με αποθεματικό ταμείο μεγαλύτερο από  20 εκατομμύρια ευρώ) να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, προκειμένου να αποδοθούν περισσότερα χρήματα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών στο νησί.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, με συμμετοχή των εκπαιδευτικών εκπροσώπων (Δημήτρης Παπαδημητρίου – Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Πολύκαρπος Ξενίδης – ΣΕΠΕ Σύρου Τήνου Μυκόνου) με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου.

Ύστερα από μια δίωρη συζήτηση και διάλογο σχετικά με το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε παμψηφεί τα παρακάτω:

# Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Μυκόνου με σκοπό να αποδοθούν περισσότερα χρήματα στη στέγαση των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου.

# Κάλεσμα – πρόσκληση προς ιδιώτες ιδιοκτήτες δωματίων και οικιών στο νησί, για μίσθωση δωματίων από την πλευρά του Δήμου και την παραχώρησή τους σε εκπαιδευτικούς.

# Πρόταση από την πλευρά του Δήμου για αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου με σκοπό την πρόβλεψη για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών (εργατικών εστιών) στο νησί.

Μετά από όλα αυτά, αναμένουμε τις άμεσες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου σε σχέση με το θέμα της στέγασης και βέβαια ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα από τον πλουσιότερο Δήμο της Ελλάδας.

Δεν θα ανεχτούμε σκηνές εξευτελισμού και ντροπής για τους συναδέλφους μας που έρχονται από όλες τις εσχατιές της χώρας για να προσφέρουν γνώσεις και διαπαιδαγώγηση στα παιδιά του νησιού.

Σε περίπτωση που έρθουμε και πάλι αντιμέτωποι με εικόνες όπως οι φετινές, η αντίδρασή μας θα είναι μαζικότερη και ισχυρότερη.

 Η ζωή μας, η δουλειά μας και η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΣΕΠΕ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυκόνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί.

κ. Δήμαρχε,

κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ως εκπαιδευτικά σωματεία έχουμε επανειλημμένα εκθέσει την κατάσταση στο νησί σχετικά με τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Ωστόσο αυτό που αντιμετωπίσαμε ως εκπαιδευτικοί φέτος, δεν έχει προηγούμενο. Περισσότεροι από ογδόντα (80) συνάδελφοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές κατέφτασαν στο νησί τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη του 2022 και βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ελάχιστα σπίτια παραχωρούνταν σε εκπαιδευτικούς μέχρι τον επόμενο Ιούνιο και αυτά που παραχωρούνταν δίνονταν σε τιμές που έφταναν τα 400 – 450 ευρώ (κατά μέσο όρο) για μια γκαρσονιέρα 20-25 τ.μ. ή 500-600 ευρώ για ένα δίχωρο δωμάτιο.

Μπροστά σ ’αυτήν την τραγική και εξευτελιστική για τους συναδέλφους κατάσταση, παρουσιάζονταν συγκεκριμένες επιλογές. Είτε θα έπρεπε να φιλοξενηθούν στις λιγοστές εστίες του Δήμου (10-12 δωμάτια), όπου θα έπρεπε να στριμωχτούν τρία και τέσσερα άτομα σε έναν μικρό χώρο, είτε να φιλοξενηθούν από συναδέλφους εκπαιδευτικούς (στον βαθμό που θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο), είτε να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (80-100 ευρώ) για ημερήσια διαμονή σε κάποιο δωμάτιο ή ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι 750 ευρώ ενώ ο μισθός ενός εκπαιδευτικού με 5-6 χρόνια προϋπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 870 ευρώ.

Όπως εύλογα μπορεί να καταλάβει ο καθένας δεν τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εκπαιδευτικών αλλά ζήτημα επιβίωσης…

Μπροστά λοιπόν σ αυτήν την κατάσταση ως εκπαιδευτικά σωματεία στις Κυκλάδες προτείνουμε άμεσα τα εξής:

1) Ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες τουλάχιστον 60 συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί της Μυκόνου, είτε δωρεάν, είτε με την οικονομική συμμετοχή των συναδέλφων, στον βαθμό που θα είναι αυτό δυνατόν.

2) Ο Δήμος Μυκόνου να αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριληφθούν οι νεοδιόριστοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί στο δικαίωμα πρόσβασης στην επιδότηση στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3) Ο Δήμος Μυκόνου να καταβάλει άμεσα το χρηματικό επίδομα στους συναδέλφους που υπηρέτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά στο νησί, εφόσον εγκριθεί τελικά η δυνατότητά των Δήμων να καταβάλουν χρηματικό επίδομα.

4) Ο Δήμος Μυκόνου να καταβάλει εγκαίρως το χρηματικό επίδομα στους συναδέλφους που εργάζονται στο νησί τη φετινή χρονιά αλλιώς να αξιοποιήσει άμεσα τη δυνατότητα να καταβληθεί το επίδομα με διαφορετικό τρόπο (σε είδος) είτε μέσα από σύμβαση με εστιατόριο είτε μέσα από καταβολή κουπονιών για αγορά ειδών από σούπερ μάρκετ του νησιού. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες