Νάξος: Καλό ταξίδι δάσκαλε, Αναστάσιε Ναυπλιώτη

Η Νάξος θρηνεί… Μία από τις τελευταίες μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων του νησιού έφυγε πλήρης ημερών.. Ο λόγος για τον αγαπημένο καθηγητή Αναστάσιο Ναυπλιώτη, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης 9 Ιουλίου έφυγε ήρεμα και απλά..

Αντίθετα, με τη πλούσια παρουσία του στα δρώμενα της κοινωνίας μας όπου και μόνο το καθημερινό του περπάτημα έδινε ζωή στο νησί…  Σε μία από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις, τον Σεπτέμβριο του 2016, βρέθηκε στο Γενικό Λύκειο Νάξου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Μητροπολίτη Παροναξίας, κκ Καλλινίκου με σκοπό να μιλήσει στα παιδιά…

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας  προσφωνώντας τον κ. Αναστάσιο Ναυπλιώτη, ως «διδάσκαλο όλων των ενηλίκων που παρέστησαν στην τελετή του αγιασμού» του ζήτησε να απευθύνει χαιρετισμό στους μαθητές και τις μαθήτριες για τη νέα σχολική χρονιά κι αυτός αρκέστηκε να πει "Οι καθηγητές σας είναι λειτουργοί του πνεύματος, όπως οι ιερείς είναι λειτουργοί του Υψίστου".

Γεννήθηκε στην πόλη της Νάξου το 1924, όπου και μεγάλωσε σε οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον παραδοσιακό, γεμάτο ιστορικές μνήμες και θρησκευτική ευλάβεια. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Χώρας Νάξου μεσούσης της ιταλογερμανικής Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, που οργανώθηκε από το Στρατιωτικό Τμήμα Νάξου.

Έλαβε πτυχίο Καθηγητή Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Νάξου, από το 1950 και από το 1954 στα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια των Χώρας Νάξου, Πάρου, Αμοργού, Σύρου, Τραγαίας Νάξου και Αθηνών. Ως Λυκειάρχης του Λυκείου Χώρας Νάξου υπέβαλε την παραίτησή του, το έτος 1984 και εσυνταξιοδοτήθη.

Εκτός του διδακτικού του έργου ασχολήθηκε και με τη μελέτη διαφόρων θεμάτων φιλολογικού περιεχομένου, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, και δημοσίευσε πολλά άρθρα, χρονογραφήματα και μελέτες σε κυκλαδικές εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδωσε τα βιβλία: «Η λατρεία της Ζωοδόχου Πηγής και το ιερόν ύδωρ» (Αθήνα, 1997) και «Η μάχη και απελευθέρωση της Νάξου, 13-15 Οκτωβρίου 1944» (Αθήνα, 2004).

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στις 5 το απόγευμα…

Μέσα από την σελίδα μας εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια του αγαπημένου μας δασκάλου

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News