Ανάφη: Το χρονικό της γόπας

Ανάφη και ...ψηφίζουμε

Στην πρώτη δράση του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, γνώρισα την Ειρήνη Γκιουλάκου. Σεπτέμβρης ήταν εκείνη ερωτεύτηκε την ψαρόσουπα μου , και εγώ τις δράσεις του Ιδρύματος.

Της Σοφίας Κολυδά

Την επόμενη χρονιά που ήρθαν για να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις του νησιού με τα ποτήρια μπαμπού και το πρότζεκτ ''SEA CHANGE GREEK ISLANDS'', δέχτηκα με χαρά να γίνω η πρεσβευτής τους στο νησί. Είχα όλη την διαδικασία τροφοδότησης των επιχειρήσεων με τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

Φέτος, όντας η τρίτη χρονιά που τρέχει το πρόγραμμα ''SEA CHANGE GREEK ISLANDS'' , εφαρμόσαμε και το ''SEA CHANGE GOPA PROJECT''

Το GOPA PROJECT έβαλε το μπλε χρώμα ειδικά για το πρόγραμμα με σκοπό να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει τους πολίτες σχετικά με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Μέσα από ερωτήματα άλλοτε χιουμοριστικά και άλλοτε σε ευθύ λόγο, ο απώτερος σκοπός είναι να μην καταλήξει το αποτσίγαρο, η «γόπα» στο περιβάλλον. Τα κιβώτια συλλογής γόπας τοποθετήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων , στο λιμάνι και στην κεντρική πλατεία του χωριού. 

Μέλη  του μαθητικού περιβαλλοντικού SeaChange Club, θα συλλέξουν, καταμετρήσουν και στην συνέχεια θα μας αποστείλουν τις «γόπες» στην Αθήνα. Τελικός προορισμός τους η ανακύκλωσή τους στην Γαλλία.

100987919_691372135014745_2843181402634059776_n.jpg

Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Dive in Action που δραστηριοποιείται στην Σαντορίνη ήρθε στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2019 για να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό. Κάτοικοι και καθηγητές θέλησαν να μάθουν την ομορφιά της κατάδυσης και του καθαρισμού των θαλασσών.

Έτσι , ο κύριος Δημήτρης Καμπανός οργάνωσε φέτος τον Ιούνιο μια ομάδα όπου τους δίδαξε τους κανόνες ασφαλής κατάδυσης. Παράλληλα και με την συμμετοχή του δύτη Ιωσήφ Λομβαρδού και της δύτριας και υπεύθυνης του προγράμματος Ειρήνης Γκιουλάκου πραγματοποίησαν υποθαλάσσιο καθαρισμό στο λιμάνι του νησιού μας.

116345506_1229919130677731_6526748869089599287_n.jpg

Πέρα όμως την μείωση του πλαστικού μιας χρήσης με κάθε τρόπο, την συλλογή της γόπας, τον καθαρισμό του βυθού , η περιβαλλοντική σταθερότητα αλλά και η άνοδος έγκειται στα χέρια όλων μας. Το να μην χρησιμοποιώ πλαστικό μιας χρήσης είναι σημαντικό, όχι όμως αρκετό.

Οφείλω να μαζεύω τα σκουπίδια γύρω μου ώστε ένας ενδεχόμενος αέρας να μην τα ξαμολήσει σ όλα τα πλάτη και τα μήκη της θάλασσας. Δεν αρκεί να μαζεύω τις γόπες μου αλλά να νοιάζομαι αν στον τόπο μου η ανακύκλωση γίνεται σωστά.

 Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...