Ανδρος - Κ. Χατζηδάκης: "Να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε διαχείριση ορθής περιβαλλοντικής πρακτικής"

Κάποια στιγμή δεν πρέπει να βρεθεί λύση; Μέχρι στο Χόλιγουντ έχει φτάσει η κατάσταση στο βυθό της νότιας περιοχής της Ανδρου.. Ο Οσκαρικός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μας ... έκραξε πριν από μερικούς μήνες και ίσως ήρθε η ώρα να ξεπλύνουμε την ... εθνική ντροπή όπως ανέφερε σε δελτίο ενημέρωσης ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης...  TΤι είχε αναφέρει τότε ο Ντι Κάπριο, ο οποίος έχει πάθος με το περιβάλλον; ""Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας".

Και τώρα έχουμε την... απάντηση.  Οπως διαβάζουμε... Μετά από συνάντηση για την ανάληψη πρωτοβουλίας καθαρισμού υποθαλάσσιας περιοχής στην  Άνδρο  υπό την την αιγίδα του ΥΠΕΝ εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των εταίρων που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καθαρισμού του πυθμένα στη νότια περιοχή της Άνδρου.

 Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση με τους εταίρους – εθελοντές, τους διαμήνυσε ότι ο μηχανισμός, οι δομές και η αιγίδα του Υπουργείου βρίσκονται στη διάθεσή τους, καθώς όπως δήλωσε:«Εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμενα μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Οφείλουμε να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή. Με όλα τα μέσα του Υπουργείου».

Γι’ αυτό ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε στην ομάδα πρωτοβουλίας ότι το Υπουργείο θα στηρίξει με κάθε μέσο- συμπεριλαμβανομένου και του Πράσινου Ταμείου- την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας.

Η ομάδα των εταίρων  αποτελείται από την Aegean Rebreath, την Andros Maritime Association και την ALS Maritime Consultants. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση μελέτης με τρισδιάστατη αποτύπωση του προβλήματος, η οποία και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 στην Άνδρο λόγω πολύ έντονων βροχοπτώσεων,τόνοι απορριμμάτων κατρακύλησαν στη θάλασσα,με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα της.

Τα συσσωρευμένα απορρίμματα– άγνωστα μέχρι σήμερα πόσα–προκάλεσαν το περασμένο καλοκαίρι ντροπιαστικά σχόλια, καθώς έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων στον πυθμένα της θάλασσας. Η ανάδειξη του θέματος από τον τηλεοπτικό φακό διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ακόμη και διάσημων καλλιτεχνών. 

Να σημειωθεί ότι στο νησί το ΥΠΕΝ έχει στόχο τη δημοπράτηση μέσα στο 2020 μιας από τις νέες 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχωρά με πράξεις στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου, που εκφυλίζει και ντροπιάζει κάθε περιοχή της χώρας".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News