Δωδεκάνησα: "Αιχμαλωσία" για 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Αμαρτίες .. παρελθόντος συνεχίζουν να μας παιδεύουν… Συνολικά 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα βλέπουν της περιουσία τους να χάνεται μέσα από τα από τα χέρια τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αυτό συμβαίνει επειδή 73 χρόνια μετά την ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στην Ελλάδα το 1948 φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μια ανοιχτή πληγή που εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι εξαιτίας αυτής της πληγής –κινδυνεύουν να χάσουν πάω από 8.000 ακίνητα.

Το πρόβλημα όπως εξηγεί στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ), Μιχάλης Βαγιανού “οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος- μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου -δεν ολοκλήρωσε ποτέ την κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί”. Aυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, άνθρωποι που κατείχαν νόμιμα ιδιοκτησίες ( ακόμη και από την οθωμανική περίοδο) εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία της κτηματογράφησης η οποία είναι προφανές πως δεν ολοκληρώθηκε αφού κτηματογραφήθηκαν μερικώς η Ρόδος, η Κως και τμήματα της Λέρου.

Οι αντιδράσεις

Η μη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης από το ελληνικό κράτος προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Έτσι χιλιάδες ιδιοκτησίες δεν μπορούν να καταγραφούν στους τόμους του Κτηματολογίου. Χαρακτηριστική είναι όπως λένε από την ΕΝΙΑΔ η περίπτωση της Σύμης όπου οι ιδιωτικές περιουσίες αλλά και τα ιστορικά κτίρια δεν μπορούν να κτηματογραφηθούν και για αυτόν τον λόγο –εάν δεν αλλάξει το ισχύον καθεστώς-περνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Έτσι μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν τη περιουσία τους οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την απόδειξη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

“Πριν από 1,5 μήνα μέσα σε μια μέρα στη Σύμη κατατέθηκαν 1.002 αγωγές προκειμένου να μην τους αρπάξει το Δημόσιο την περιουσία τους που κατείχαν νόμιμα για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Το ίδιο συνέβη και στην Πάτμο όπου οι αγωγές ξεπέρασαν τις 2.000 “λένε από την ΕΝΙΑΔ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News