Νάξος: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση των πρώτων βυθιζόμενων κάδων (video)

Νάξος - απορρίμματα

"Eνα πολύ καλό έργο για την πόλη μας ξεκίνησε, είναι η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων!!!!"  Η χθεσινή ανάρτηση του προέδρου της Κοινότητας Νάξου Μάκη Μαυρογιάννη μέσα από την σελίδα του στα social media... 

Μία ανάρτηση που έδωσε την είδηση που εδώ και μήνες είχε την κατάλληλη προεργασία...  Ποια είναι; Μα η τοποθέτηση του πρώτου συστήματος βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και με επίκεντρο το χώρο έξω από το Πάρκο της Ελλης, στην πόλη της Νάξου... 

 Η πρώτη είδηση είχε γίνει γνωστή τον Απρίλιο του 2021 μέσω ανάρτηση του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, ο οποίος είχε αναφέρει: " Το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί δυο δράσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αξία στη Νάξο και την Άνδρο. Θέλω να συγχαρώ τους Δημάρχους των δυο νησιών που δούλεψαν για να εντάξουν τα έργα σε αυτή τη χρηματοδότηση και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Στάθη Σταθόπουλου που είναι δίπλα μας. Χρειάζεται συνεργασία και συνένωση δυνάμεων για να πετύχουμε τους στόχους μας ! Μαζί μπορούμε" 

 

Και λίγο αργότερα μέσω του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγινε γνωστή η όλη διαδικασία μέσω προκήρυξης διαγωνισμού... Και όπως είχαμε διαβάσει στην Διαύγεια 

Το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενου συστήματος συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους κοινής χρήσης των Ο.Τ.Α., εντός των ορίων του Δήμου και η χρήση τους μπορεί να επιφέρει πολλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Το έργο περιλαμβάνει 4 βυθιζόμενα συστήματα συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους κοινής χρήσης των Ο.Τ.Α. και εργασίες ηλεκτρολογικές σύνδεσης καθώς και αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου. Το σύστημα θα εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου αλλά και τους επισκέπτες. Ο προϋπολογισμός του συστήματος ανέρχεται σε 218.860 € συμπ. ΦΠΑ 24%.

Το βυθιζόμενο σύστημα θα φέρει κατάλληλου τύπου κατασκευή, όπως αυτή προδιαγράφεται στη συνέχεια και θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση/αποκομιδή απορριμμάτων. Η συγκρότηση κάθε ενός βυθιζόμενου συστήματος θα πρέπει να προσφέρει μια συνολική αποθηκευτική χωρητικότητα μαζί με τα στόμια ρίψης, 5.000-6.000 lit περίπου.

Επιπλέον, το έργο αφορά την προώθηση της ανακύκλωσης μέσω της εγκατάστασης 4 βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων υποδοχών ανακύκλωσης και συγκεκριμένα αναβαθμίζει τη σχετική δημόσια υποδομή, με κύριο στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με αντίστοιχη μείωση των απορριμμάτων για υγειονομική ταφή και αύξηση του όγκου των ανακυκλωθέντων απορριμμάτων.

Κίνηση που συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Νάξου και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την επιτυχέστερη προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος μέσω της βιώσιμης διαχείρισης και εκμετάλλευσης των αστικών απορριμμάτων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News