Καστελόριζο: Από τον Γιώργο του 2010 στον Αλέξη του 2018

Και ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται στο ζενίθ και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να "νίπτει" τας χείρας του, επαναλαμβάνοντας δια του Στόλντεμπεργκ:" Να τα βρείτε μεταξύ σας", ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει αύριο Τρίτη στο Καστελόριζο, επί τη ευκαιρία του προτελευταίου περιφερειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Ρόδο. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο Τρίτη 17 Απριλίου στο Καστελόριζο ενώ θα μιλήσει στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο των Δωδεκανήσων στην Ρόδο το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Τυπικά, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο νησί για τα εγκαίνια ενός έργου αφαλάτωσης. Όμως με την παρουσία του εκεί θα επιδιώξει να στείλει ένα ακόμη μήνυμα για την αναγκαιότητα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με την γειτονική Τουρκία, την ώρα που συνεχίζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

εκτός όμως από τα μηνύματα "αποφασιστικότητας" προς την Άγκυρα, θα υπάρξει και η προαναγγελία του "τέλους" των μνημονίων από το νησί όπου αναγγέλθηκε το "άνοιγμα" του μνημονιακού κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ανακοινώνει από το Καστελόριζο  φορώντας μωβ, πένθιμη γραβάτα,  την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Σύνοδος Κορυφής είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον εν λόγω μηχανισμό.

Σήμερα πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και αναμένεται να επιδιώξει συνάντησή του τόσο με τον Νίκο Κοτζιά όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, για ζητήματα του "χαρτοφυλακίου" του.