Κουφονήσια - Αν. Κωβαίος: "Να μπει τέλος στην αδικία που βιώνουν τα μικρά νησιά λόγω Καλλικράτη"

Αύγουστος του 2020 και ο Αντώνης Κωβαίος - πρόεδρος της κοινότητας Κουφονησίων, υποδέχεται στο γραφείο του στα πανέμορφα Κουφονήσια τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών... Παράξενη εικόνα ε; Κι όμως ο κος Σταυριανουδάκης βρέθηκε στις Μικρές Κυκλάδες για διακοπές και ο κος Κωβαίος δεν έχασε την ευκαιρία... Και η σχετική αναφορά της επίσκεψης από τον κο Κωβαίο έλεγε: “Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη είχα τη χαρά να συναντηθώ στο πανέμορφο νησί μας. Στον κ. Γενικό που είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα γαλαζοπράσινα νερά και τις ομορφιές του τόπου μας, μεταφέραμε σε φιλικό κλίμα τα κυριότερα θεσμικά αλλά και υποδομών θέματα που αφορούν τα Κουφονήσια.

Τον ξεναγήσαμε κατόπιν επιθυμίας του σε βασικές υποδομές της περιοχής μας, όπως τη Μονάδα Αφαλάτωσης που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε και αναβαθμίστηκε, το ελικοδρόμιο , την Παιδική Χαρά και το Κοινοτικό κατάστημα. Ο κος Γενικός που έμεινε ενθουσιασμένος από τα Κουφονήσια, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα θέματα που μας απασχολούν και δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ημέρες που θα επιστρέψει στα καθήκοντά του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση κάποιων εξ αυτών”.

Εξι μήνες μετά οι δύο άνδρες βρίσκονται και πάλι στον ίδιο χώρο. Αυτή τη φορά στην Αθήνα και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Καλεσμένος αυτή τη φορά ο κος Κωβαίος και το μεγάλο αγκάθι έχει να κάνει με τον υπό σκέψη, διαμόρφωση αλλά και προς ψήφιση (προς τέλος Φεβρουαρίου) του νέου Εκλογικού Νόμου. Που ναι μεν θα καταργήσει την απλή αναλογική, αλλά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις Κοινότητες.. Κι αυτό είνα ένα ζήτημα για τις Μικρές Κυκλάδες που έχουν ενωθεί ελέω Καλλικράτη στο μεγάλο δήμο (βλ. Νάξος) χάνοντας όλα τα προνόμια που είχαν όταν λειτουργούσαν αυτόνομα... Και τώρα ενδέχεται να βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Κι αυτό θέλει να προλάβει ο κος Κωβαίος... Την ενδεχόμενη κατάργηση των κοινοτήτων. Μόνο που τα νησιά αυτά δεν είναι ... κοινότητες αλλά ξεχωριστές πολιτείες. Και έχουν ανάγκη αυτόνομης λειτουργίας...

Λέτε κάτι να καταφέρει ο κος Κωβαίος; Μέχρι τώρα πάντως με ότι έχει καταπιαστεί το έχει καταφέρει... Και η ανάρτηση στην σελίδα του μετά το πέρας της συνάντησης με τον κο Σταυριανουδάκη στέλνει το μήνυμα της επόμενης ημέρας "  Είχα την χαρά να επισκεφθώ το Υπουργείο Εσωτερικών και να συναντήσω τον αγαπητό Γενικο Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη. Μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθώ για αλλαγές που πιθανόν να συμπεριληφθούν στο νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών και ιδιαίτερα για εκείνες που αφορούν τις Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.

Επισήμανα στον κ. Γενικό και τους παρευρισκόμενους συνεργάτες του, την αναγκαιότητα να εξευρεθεί επιτέλους λύση και να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που βιώνουν τα δέκα μικρά νησιά – πρώην Κοινότητες – που συνενώθηκαν σε ενιαίους πολυνησιακούς δήμους με έδρα το μεγαλύτερο νησί εξ αυτών. Σχετικά με την εξαίρεση τους από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν μικρά νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων, αλλά μικρά νησιά που αποτελούν δήμους.

Ο αξιότιμος Γενικός Γραμματέας κατανοώντας τις ειδικές συνθήκες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνουμε και καλούμαστε να ανταποκριθούμε, δεσμεύτηκε να εξετάσει εκτενώς και με ευαισθησία το συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστούμε θερμά"
 
Μάλιστα να σημειώσουμε και το σχόλιο του Προέδρου της Κοινότητας Δονούσας, Χρήστου Σιγάλα με αφορμή αυτή την ανάρτηση " Συμφωνώ και επαυξάνω με τον συνάδερφο και φίλο μου Αντώνης Κωβαίος ώστε να βρεθεί μια μέση οδός ανάμεσα στις δύο πλευρές (υπουργείο - νησιωτικές κοινότητες) που θα λύσει πολλά θέματα όσο αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ΣΑΤΑ, πάγια προκαταβολή για έργα μικρής εμβέλειας κ.α Είμαστε πολυνησιακός Δήμος και λόγο της γεωγραφικής μας θέσης κάνουν το έργο μας ακόμα πιο δύσκολο".

Είχα την χαρά να επισκεφθώ το Υπουργείο Εσωτερικών και να συναντήσω τον αγαπητό Γενικο Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη. Μου...

Δημοσιεύτηκε από Αντώνης Κωβαίος στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News