Νάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": κε Πρόεδρε, "ζωντανές" συνεδριάσεις και μετάδοση, όπως υποσχεθήκατε"

".... Δεν μπορεί πια να θεωρείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ενημέρωσης του πολίτη. Ζητούμε, λοιπόν, να επανέλθουμε από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση σε ζωντανές συνεδριάσεις, έστω και σε άλλο χώρο, με παράλληλη μετάδοση των συνεδριάσεων, καθώς κάθε άλλη επιλογή περιορίζει την δυνατότητα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών..."

Αυτή είναι η κατάληξη της επιστολής των Δημοτικών Συμβούλων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης "Δύναμη Δημιουργίας" Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έχει παραδοθεί στα χέρια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Φώτη Μαυρομμάτη και έχει ως σημείο αναφοράς την επιστροφή στην ...κανονικότητα (αλλά με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας) όσον αφορά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. αύριο είναι προγραμματισμένη μία ακόμη συνεδρίαση με βασικό θέμα την προσθήκη του ονόματος "Μανώλης Γλέζος" στο Γενικό Λύκειο Νάξου και την έγκριση για την παραχώρηση δημοτικού ακινήτου στη Σχοινούσα προς τη 2η ΔΥΠΕ) και βέβαια την μετάδοσή τους μέσω διαδικτύου, κάτι που προεκλογικά ή και λίγο μετά είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρόεδρος...  Μάλιστα, μέσα από την επιστολή δίνεται και εναλλακτική πρόταση για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (η αίθουσα του θεάτρου "Ιάκ. Καμπανέλλης¨") ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία...

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει σημερινή ημερομηνία (28/07) και αριθμό πρωτοκόλλου (12319 της 28ης Ιουλίου και ώρα 12:31) αναφέρει:

Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη τήρησης των απαραιτήτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος, που αποδεχτήκαμε, χωρίς διαμαρτυρία μέχρι σήμερα, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Ωστόσο, όπως βλέπουμε γύρω μας, σήμερα, η ζωή έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό σε κανονικούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, όλοι είμαστε συνειδητοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα. Η τηλεδιασκέψεις αναμφίβολα είναι ένα μέσο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία της δημοκρατίας και στο Δήμο, όταν όμως χρησιμοποιείται ως ανάγκη ή σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε καμμία περίπτωση, όμως μία συνεδρίαση μέσω «διαδικτυακών παραθύρων» δεν μπορεί να υποκαταστήσει μόνιμα τις κανονικές συνεδριάσεις, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την παρουσία και πολιτών, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Στοιχείο της διασφάλισης των δημοκρατικών διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση είναι να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει ή έστω να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις καθώς και να δίνεται η δυνατότητα κάλυψης αυτών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την συνεδρίαση για το ΠΕΑΛ Νάξου, όλες οι συνεδριάσεις γίνονται με τη συμμετοχή μόνο των δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν ή, σε κάθε περίπτωση, να μην έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με τη δική τους αντίληψη τι συμβαίνει στις «κλειστές πόρτες» του Δημοτικού Συμβουλίου και ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων στα επιμέρους θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.

Αν θεωρείτε ότι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πληροί τις προϋποθέσεις που τάσσονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στο Δημοτικό Μέγαρο έχουμε τη δυνατότητα να συνεδριάζουμε στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, από την έναρξη της τρέχουσας θητείας έχετε δεσμευθεί ότι θα δρομολογήσετε την διαδικασία για την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, χωρίς ωστόσο να το έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Δεν μπορεί πια να θεωρείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ενημέρωσης του πολίτη. Ζητούμε, λοιπόν, να επανέλθουμε από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση σε ζωντανές συνεδριάσεις, έστω και σε άλλο χώρο, με παράλληλη μετάδοση των συνεδριάσεων, καθώς κάθε άλλη επιλογή περιορίζει την δυνατότητα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών.

Νάξος, 28.07.2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Δύναμη Δημιουργίας»

Βασίλης Βρούτσης

Επικεφαλής

Μανώλης Βάβουλας

Γιάννης Μαράκης

Αντώνης Βασαλάκης

Κατερίνα Φουτάκογλου

Νίκος Νομικός

 

Δείτε σε pdf την σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Δημιουργίας" Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News