Νάξος: Στη βουλή μέσω Συρμαλένιου η πρόθεση κυβέρνησης να μείνει ο δήμος με έναν διανομέα ΕΛΤΑ (!!!)

Δημαρχειακό Μέγαρο Νάξου

Η ψηφιακή πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη και δυστυχώς τα οριζόντια μέτρα δεν λαμβάνουν υπόψη τους την νησιωτικότητα… Ένα από τα νέα μέτρα που έρχονται είναι κι αυτό της κατάργησης ουσιαστικά των διανομέων στα ΕΛΤΑ.. Και λέμε … κατάργηση γιατί με βάση την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου – μεταφέροντας την επιστολή διαμαρτυρίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – μαθαίνουμε ότι στον οικείο δήμο θα μείνει μόνο ένας (από τρεις) διανομείς με τα νέα δεδομένα.. Και όπως είναι κατανοητό, ο μοναδικός που θα μείνει θα έχει να καλύψει πέντε νησιά… Μήπως έχουμε μπερδευτεί τελείως;

Τι αναφέρει στην ερώτησή του ο κος Συρμαλένιος; Ο βουλευτής κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την οποία ζητά να διατηρηθεί ό ίδιος αριθμός διανομέων στο κατάστημα ΕΛΤΑ Νάξου, δηλαδή τρεις διανομείς, και να μην μειωθεί σε ένα διανομέα, όπως πληροφορήθηκαν, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό διανομής της υπηρεσίας του Υπουργείου.

Στην πρωτεύουσα ενός πολυνησιακού Δήμου που είναι η πόλη της Νάξου και με τη Δημοτική Ενότητα Νάξου να έχει πληθυσμό περίπου 15000 μόνιμους κατοίκους, όπως αναφέρεται στην επιστολή «είναι αδύνατον σε ένα διανομέα να διαχειριστεί μόνος του τον όγκο της αλληλογραφίας και των λοιπών συναλλαγών, τη στιγμή μάλιστα που η μορφολογία και η ρυμοτομία της πόλης (στενά σοκάκια, σκαλοπάτια) υποχρεώνει τον εκάστοτε διανομέα να διανέμει την αλληλογραφία πεζός. Ερώτημα τίθεται ποιος θα αντικαθιστά τον μοναδικό διανομέα σε περίπτωση κανονικής ή αναρρωτικής αδείας; Το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης στο εξής της ΔΕ Νάξου από ένα μόνο διανομέα -το οποίο απευχόμαστε να συμβεί- θα προκαλέσει αναμφισβήτητα δυσλειτουργία και μεγάλες καθυστερήσεις και ματαιώσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού και των υπηρεσιών και θα ισοδυναμεί στην ουσία με κλείσιμο του καταστήματος».

Τι αναφέρει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η επιστολή του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κου Λιανού με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου και η οποία κοινοποιείτε σε όλους τους βουλευτές των Κυκλάδων και απευθύνεται στο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό διανομής της υπηρεσίας σας, οι δημότες και οι υπηρεσίες της ΔΕ Νάξου θα εξυπηρετούνται στο εξής από ένα μόνο διανομέα έναντι τριών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στο κατάστημα Νάξου των ΕΛ.ΤΑ..   

Επισημαίνουμε ότι η πόλη της Νάξου είναι πρωτεύουσα του πολυνησιακού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και η ΔΕ Νάξου αριθμεί πληθυσμό περίπου 15.000 μονίμων κατοίκων. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η έντονη εποχικότητα που προσδίδεται στο νησί λόγω του τουρισμού, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τους θερινούς μήνες λαμβάνουν χώρα περί τις 600.000 αφίξεις τουριστών.

Επιπλέον, στην πόλη της Νάξου διανέμεται καθημερινά ημερήσιος τύπος και, πέραν των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των τεσσάρων τραπεζικών καταστημάτων λειτουργεί ικανός αριθμός δημοσίων υπηρεσιών όπως ενδεικτικά Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., ΟΑΕΕ, Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Ειρηνοδικείο, Δήμος, Πολεοδομικό Γραφείο, τμήματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Ι. Μητρόπολη Παροναξίας, Γενικό Λύκειο, δύο Γυμνάσια, τέσσερα δημοτικά σχολεία, επτά νηπιαγωγεία, δύο παιδικοί σταθμοί, εσπερινές δομές, ΕΠΑΛ, ΔΙΕΚ κ.α. .    

Ζωτικής σημασίας είναι για τις Μικρές Κυκλάδες τα πρακτορεία που εδρεύουν στο Κουφονήσι και τη Δονούσα όπως αντίστοιχα για την ορεινή Νάξο το κατάστημα Φιλοτίου, το οποίο εξυπηρετεί τη ΔΕ Δρυμαλίας και τους οικισμούς της που βρίσκονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους.     

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι αδύνατον σε ένα διανομέα να διαχειριστεί μόνος του τον όγκο της αλληλογραφίας και των λοιπών συναλλαγών, τη στιγμή μάλιστα που η μορφολογία και η ρυμοτομία της πόλης (στενά σοκάκια, σκαλοπάτια) υποχρεώνει τον εκάστοτε διανομέα να διανέμει την αλληλογραφία πεζός.

Ερώτημα τίθεται ποιος θα αντικαθιστά τον μοναδικό διανομέα σε περίπτωση κανονικής ή αναρρωτικής αδείας; Το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης στο εξής της ΔΕ Νάξου από ένα μόνο διανομέα -το οποίο απευχόμαστε να συμβεί- θα προκαλέσει αναμφισβήτητα δυσλειτουργία και μεγάλες καθυστερήσεις και ματαιώσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού και των υπηρεσιών και θα ισοδυναμεί στην ουσία με κλείσιμο του καταστήματος.

Αφού λάβετε υπ’ όψη τα παραπάνω, αιτούμαστε όπως επανεξεταστεί το ζήτημα του αριθμού των διανομέων και αναθεωρήσετε το σχετικό σχεδιασμό, ώστε να παραμείνει στο κατάστημα Νάξου ο ίδιος αριθμός διανομέων».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News