Πάρος... κατέθεσε πρόταση ύψους 19 εκατ. ευρώ στη ΠΝΑΙ για λιμενικές εγκαταστάσεις

Βρισκόμαστε στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου και οι ειδήσεις από τη Πάρο μιλούν για ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα ζητήματα υποδομών στα λιμενικά έργα. Μάλιστα, είχαμε τη παρουσίαση της πρότασης για την βελτίωση του λιμανιού της Πάρου και κατ ουσία σε μετατροπή του σε τουριστικό καταφύγιο (!!!) με τη δημιουργία πλωτού διαδρόμου εξυπηρέτησης 104 οχημάτων, πλωτή αποβάθρα παραβολής κρουαζιερόπλοιων μήκους μέχρι 150μ., θέσεις παραβολής επιβατικών πλοίων ή mega - yacht μήκους ως 60μ. δίπλα στην υπάρχουσα κύρια προβλήτα, δύο (2) κτήρια για τις ανάγκες του λιμένα  ή πολιτιστικές χρήσεις, αγκυροβόλι σκαφών αναψυχής δυναμικότητας 30 σκαφών ή περισσότερων, ανάλογα τις διαστάσεις τους. Και στις 30 Μαΐου είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Κουρουμπλή με τον Δήμαρχο Πάρου κο Κωβαίο (μαζί με τον κο Καραχάλιο, πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) όπου εκεί για πρώτη φορά έγινε γνωστό ότι οι γείτονες έχουν αποφασίσει: νέο εμπορικό λιμάνι στη θέση «Καμινάκι» στην Μάρπησσα Πάρου, απέναντι από την Αγία Αννα και τον Αγιο Προκόπιο.

Είχαμε περιγραφή των εργασιών που πρέπει να γίνουν: ήτοι κατασκευή Επιβατικού Σταθμού στο Λιμάνι της Παροικιάς, εγκαταστάσεις για την υποδοχή και εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων και σκαφών αναψυχής στην Παροικιά (αγκυροβόλιο πλωτών ναυδέτων ή / και πλωτή λιμενική κατασκευή στο παραλιακό μέτωπο Αγίου Νικολάου και στην προβλήτα Βίντζι), τα έργα ενίσχυσης / βελτίωσης / επέκτασης στα Αλιευτικά Καταφύγια Αλυκής, Αμπελά, Νάουσας και Πίσω Λιβαδιού, και τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο Λιμάνι Αντιπάρου. Και επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη ένταξης έργων αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου στο υπό αναθεώρηση "Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014-2025" και η υλοποίησή τους από συγχρηματοδοτούμενους κοινοτικούς πόρους των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και η χρηματοδότηση έργων αλιευτικών καταφυγίων από το πρόσφατα εγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού του Νοτίου Αιγαίου.

Κατάθεση πρότασης 

Και σήμερα ο Δήμος Πάρου προχώρησε σε πράξεις… Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (αρ.πρωτ. 10924/07-09-2017) και ακολουθώντας την προβλεπόμενη αναθεώρηση έτους 2017, πρότεινε προς ένταξη τρία (3) έργα αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου, ήτοι:

Α. Ανάπτυξη Νέου Εμπορικού Λιμένα Πάρου στη Θέση «Καμινάκι» (Δημ.Κοινότητας Μάρπησσας) με προϋπολογισμό στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ (αναμένουν την απάντηση της Αποκεντρωμένης για την έκδοση των Περιβαλλοντικών όρων)

Β. Κατασκευή Νέων Αιθουσών Αναμονής Επιβατών και διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου Κεντρικού Λιμένα Παροικιάς, προϋπολογισμού στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ (αναμονή για τις απαντήσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων)

Και Γ. Κατασκευή περιμετρικής κρηπίδωσης υφισταμένου μόλου Λιμένα Αντιπάρου προϋπολογισμού 988 χιλιάδων ευρώ (αναμονή περιβαλλοντικής γνωμοδότησης)

Τα προτεινόμενα έργα διαθέτουν υψηλή ωριμότητα και συνάδουν απολύτως με τις προτεραιότητες του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 για τις λιμενικές υποδομές.

Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα που ακολουθούν την ανακοίνωση 

https://drive.google.com/file/d/0B-KDTPVBnmGTRThZRUVZX2NDNHliVnBOZXpMVk1iYVQ2OXFB/view

https://drive.google.com/file/d/0B-KDTPVBnmGTOGNtWEs4eTQ3dU94azNMbDk4S2R...