Σαντορίνη: Υποσχέσεις προς τους αναπληρωτές καθηγητές αλλά και …παραιτήσεις

«Καυτό» παραμένει το ζήτημα της στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με τις υποσχέσεις να δίνουν και να παίρνουν σε όλα τα επίπεδα… Από την τοπική αυτοδιοίκηση έως το υπουργείο… Και οι παραιτήσεις όμως από τη πλευρά των εκπαιδευτικών καλά κρατούν… Ενώ το όλο σκηνικό έχει μεταφερθεί και στο εξωτερικό μέσω δημοσιευμάτων που μιλούν για τουριστικές περιοχές ανίκανες ουσιαστικά να καλύψουν ανάγκες στέγασης όχι μόνο για εκπαιδευτικούς αλλά και για άλλους δημόσιους υπάλληλους…

Πριν από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ. Με πρωτοβουλία του υπουργού, Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, των φορέων των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια μιας άμεσης παρέμβασης για την τρέχουσα σχολική περίοδο, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, που δίνει τη δυνατότητα στους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και άλλες κατηγορίες προσωπικού, προκειμένου να διευκολύνουν την παραμονή αυτού του προσωπικού στις περιοχές τους. Πρόκειται για μια δυνατότητα που, προφανώς, διευκολύνει τους οικονομικά εύρωστους δήμους (Κυκλάδων, Κρήτης κλπ).

Μύκονος

Αρκεί όμως αυτό; Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κωνσταντίνος Κουκάς – μιλώντας στην «Καθημερινή» σημείωσε ότι «εμείς φιλοξενήσαμε ορισμένους εκπαιδευτικούς στην αρχή του σχολικού έτους, οι οποίοι ωστόσο συν τω χρόνω νοίκιασαν τα δικά τους καταλύματα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μετέωρο, στον προϋπολογισμό του 2018, άλλωστε, θα συνυπολογίσουμε ένα επίδομα για όσους υπηρετούν εδώ», πρόσθεσε ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες περίπου 120 εκπαιδευτικών σχετικά γρήγορα ενώ δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για τις αποστάσεις που κρατά η κεντρική διοίκηση. «Προκειμένου να εξοικονομηθεί αυτό το επίδομα, θα κόψουμε από άλλα έργα και υπηρεσίες, εξίσου αναγκαίες, όπως οι ασφαλτοστρώσεις». Να σημειωθεί εδώ ότι το ύψος του εν λόγω επιδόματος δεν μπορεί σ΄ αυτή τη φάση να καθοριστεί, καθώς ο δήμος βρίσκεται ακόμα στη φάση της καταμέτρησης των επωφελουμένων.

Σαντορίνη

Πιο δύσκολη μοιάζει η κατάσταση στο Δήμο Θήρας που δεν μπόρεσε άμεσα (όπως ο Δήμος Μυκόνου) να απορροφήσει τους …κραδασμούς από την έλευση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ίσως γιατί η τουριστική περίοδος είναι μεγαλύτερη, ίσως γιατί υπάρχουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Η ουσία είναι ότι έχουμε παραιτήσεις αναπληρωτών (σ.σ. η τελευταία μόλις χθες) και οι συζητήσεις ανάμεσα σε όλους τους φορείς στο δημαρχιακό μέγαρο προσφέρουν υποσχέσεις και όπως όλα δείχνουν λύσεις για το επόμενο σχολικό έτος. Κάτι είναι κι αυτό. Ο κος Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος μιλώντας στην «Καθημερινή» σημείωσε ότι «Μπορεί να είναι καταγεγραμμένοι επίσημα 18.000, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοί μας έχουν φτάσει τις 25.000, οι δε δημόσιοι λειτουργοί είναι 500, εκ των οποίων 89 είναι οι αναπληρωτές που έχουν ήδη εγκατασταθεί, αναμένουμε όμως και άλλους». Στο νησί υπάρχει ούτως ή άλλως έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, εξ ου και ο δήμος έχει παραχωρήσει στους γιατρούς που υπηρετούν στη Σαντορίνη 11 ακίνητα. «Έχουμε την πιο μεγάλη τουριστική σεζόν στη χώρα, γι’ αυτό και πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι ταλαιπωρούνται εξίσου με την εξεύρεση σπιτιού». Η πρόταση του κ. Ζώρζου, που έχει ήδη καταθέσει εγγράφως, είναι να αξιοποιηθεί μια μεγάλη έκταση στο Καμάρι. «Πρόκειται για κτήμα που ανήκει στο Δημόσιο και διαθέτει ορισμένες παλιές αποθήκες αν το κράτος το παραχωρήσει, μπορούμε από κοινού να επισκευάσουμε τα παλαιά κτίρια και να κτίσουμε και νέα οικήματα, ώστε να εξασφαλίσουμε μια μόνιμη λύση για τους δημόσιους λειτουργούς».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακαίνιση θα δώσει το δικαίωμα δημιουργίας 50 τουλάχιστον ευρύχωρων στούντιο που θα παραχωρούνται στους εκπαιδευτικούς από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο και το κόστος ανακαίνισης θα αγγίξει ακόμη και τα 500.000 ευρώ. Χθες επίσης αναμένονταν να δοθεί μία ακόμη λίστα με σπίτια (τουλάχιστον 40) προς παραχώρηση σε εκπαιδευτικούς καθότι έχουμε τουλάχιστον είκοσι που ακόμη βρίσκονται σε φάση …συγκατοίκησης και για μία ακόμη φορά σημειώθηκε ότι καλό θα είναι η σχετική λίστα να παραδίδεται αρχές Σεπτεμβρίου στους τοπικούς συλλόγους για να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης εγκατάστασης των εκπαιδευτικών…

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News