ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: "Το ΕΚΑΒ είναι εδώ παρά τις δυσκολίες"

Πριν από μερικές ημέρες υπήρξε δημοσίευμα σε Πανελλαδικής εμβέλειας ιστοσελίδα που ανέφερε ότι «τέλος οι αεροδιακομιδές από το ΕΚΑΒ». Αφορούσε την σύμβαση που υπήρχε στη Χαλκιδική και τίποτα περισσότερο. Όμως, η είδηση μεταφέρθηκε όπως ήταν λογικό αφού ταξιδεύει στο διαδίκτυο και έφτασε στις Κυκλάδες. Και κάποιοι υπέθεσαν ότι υπάρχει πρόβλημα, λόγω σύμπτωσης με περιστατικά σε Σίφνο και Άνδρο που όμως το ένα καλύφθηκε μέσω ελικοπτέρου που ήρθε με καθυστέρηση στην Σίφνο (σ.σ. υπήρχε άλλο περιστατικό ταυτόχρονα που κρίθηκε ως επείγον) και το δεύτερο με ελικόπτερο από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, το NaxosPress.gr μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κο Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο και τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα με διακοπή αεροδιακομιδών σε όλη την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι το ΕΚΑΒ έχει λάβει οικονομική ενίσχυση τέτοια ώστε να μειώνει δραστικά τις όποιες υποχρεώσεις έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν και έδωσε την είδηση ότι έχει μπει σε βάση αναδιοργάνωσης. Κάτι που φάνηκε από την δημιουργία και λειτουργία αεροπορικής βάσης στην Σύρο, τις πλωτές βάσεις που έρχονται και βέβαια το γεγονός ότι είναι σε συμφωνία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το οποίο αναμένεται να αναλάβει όχι μόνο την συντήρηση και αποκατάσταση των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ που είναι καθηλωμένα (το τελευταίο το 2015) αλλά και την αγορά δύο ακόμη πτητικών μέσων για να μπορέσει να καλύψει όλο το φάσμα υποχρεώσεων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος… 

ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων δυσκολίες αλλά και προσπάθειες αρνητικού κλίματος  

Και σήμερα έρχεται η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων να μιλήσει για αναπαραγωγή ειδήσεων τονίζοντας ότι «Ο τίτλος, όπως και το δημοσίευμα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα". Και τόνισε ότι το πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ Κυκλάδων είναι πλήρως εξοπλισμένο ιατρικά, έχει συνοδό γιατρό και σώζει δεκάδες ζωές με διακομιδές που γίνονται με ασφάλεια, ταχύτητα, αξιοπρέπεια και δωρεάν για όλους κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά των Κυκλάδων".

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Έκπληξη, απογοήτευση και ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του δημιουργεί τίτλος και δημοσίευμα τοπικών εφημερίδων  και ιστοσελίδων, το οποίο μάλιστα αναπαράχθηκε αυτούσιο  από περισσότερα του ενός κυκλαδίτικα ΜΜΕ, σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Ο γενικός τίτλος «Αεροδιακομιδές τέλος για φέτος από το ΕΚΑΒ. Εξέπνευσε η συμφωνία με τα ελικόπτερα» αφήνει σκόπιμα τον αναγνώστη να υποθέσει ότι το θέμα αφορά τις Κυκλάδες και συνεπώς να ανησυχήσει και να θυμώσει. Ο τίτλος όμως, όπως και το δημοσίευμα, δεν έχουν καμία σχέση με τις Κυκλάδες ούτε όμως και με την αλήθεια γενικότερα. Πρόκειται για τη θερινή, εποχιακή σύμβαση που κάνει το ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική (!) για να ενισχύσει κάθε καλοκαίρι τις ανάγκες επείγουσας διακομιδής ασθενών. Αυτή η σύμβαση έληξε, γιατί έτσι είχε προβλεφθεί! Η γενικότητα στη διατύπωση όμως δίνει την αίσθηση ότι το θέμα αφορά όλες τις αεροδιακομιδές.

Στις Κυκλάδες, το ΕΚΑΒ Κυκλάδων με το πτητικό του μέσο, ελικόπτερο πλήρως εξοπλισμένο ιατρικά και με συνοδό γιατρό του ΕΚΑΒ, εκτελεί κανονικά τις διακομιδές των επειγόντων από τα Νησιά, έχοντας σώσει δεκάδες ζωές σε ένα μόνο χρόνο. Διακομιδές που γίνονται με ασφάλεια, ταχύτητα, αξιοπρέπεια και ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά των Κυκλάδων. Και με δυσκολίες βέβαια, που αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

Επίσης, η στελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά συνεχίζεται σταθερά, με την ανάληψη καθηκόντων από Παιδίατρο στο Κ.Υ. Αμοργού μετά από τον παιδίατρο στο Κ.Υ Πάρου. Αυτές είναι σημαντικές και αληθινές ειδήσεις κυκλαδικού ενδιαφέροντος αφού απασχολούν τα τοπικά ΜΜΕ για χρόνια ως βασικές ελλείψεις στην ιατρική περίθαλψη των νησιών και θα έπρεπε να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στους άλλους έντονους τίτλους εντύπων και ιστοσελίδων».