Ανδρος: Επισκέψιμος ο Ναός του Ταξιάρχη στην Μεσαριά

Ανδρος

Η αλήθεια είναι ότι άργησε λίγο, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Ετσι δεν λένε; Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενημερώνει ότι ο Ιερό Ναός του Ταξιάρχη στη Μεσαριά Ανδρου - ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του νησιού - θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 και κάθε Κυριακή, έως και τη 18η Σεπτεμβρίου 2022, από τις 10:00 έως τις 16:00.

Σύμφωνα με επιγραφή, η εκκλησία χρονολογείται το 1158 επί αυτοκράτορος Μανουήλ Κομνηνού και κτήτορες του ναού είναι ο Κωνσταντίνος Μοναστηριώτης και η σύζυγος του Ειρήνη Πρασίνη.

Ο Ταξιάρχης Μεσαριάς ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο, νάρθηκα και τρίπλευρη αψίδα ιερού. Είναι κτισμένος με το πλινθοπερίκλειστο ισόδομο σύστημα εκτός από τα κατώτερα μέρη του. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος που χρονολογείται τον 12ο αιώνα.

Ο ναός υπέστη εκτεταμένες εργασίες επισκευής εσωτερικά και εξωτερικά, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1775 βάσει επιγραφής στο ανώφλι της νότιας θύρας. Το τέμπλο, στη θέση του αρχικού μαρμάρινου, είναι δυνατό να χρονολογηθεί το 1775 και διασώζει έντονα στοιχεία διακόσμησης μπαρόκ.

Το μνημείο αποκαταστάθηκε, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο σύνολό τους, οι σπουδαίες βυζαντινές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του.

Για τη διευκόλυνση του κοινού και την ομαλή επισκεψιμότητα του ναού, απευθυνθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Άνδρου (τηλ. 2282023664).

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News