Κυκλάδες - Αμοργός: Συνάντηση εκπροσώπων μουσικών με Δήμαρχο, νέα συνάντηση τη Δευτέρα

Αμοργός

"... Το τελευταίο γλέντι της Αμοργού, το βράδυ της 22ης Ιουλίου...! Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του Ιουλίου και στο νησί επικρατεί ένα χαμόγελο μιας και είναι αρκετά θετική η χρονιά από πλευράς τουρισμού πληροφορηθηκα ότι με απόφαση του οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμοργού σταματάνε οι ζωντανές βραδιές μετά μουσικής (κοινώς live) στο νησί - έως και την 15η Αυγούστου - χωρίς προηγουμένως να έχουμε ενημερωθεί εμείς σαν διασκεδαστές, όργανοπαίχτες ούτε τα μαγαζια που διοργάνωνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις ωστε να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να βρεθούν λύσεις όπου δεν θα υπήρχαν 'ζημιωμένοι' ..." 

Η αναφορά από φίλο της ιστοσελίδας και λίγο αργότερα είχαμε την ενημέρωση από το Δήμο Αμοργού ότι υπάρχει ανάκληση αδειών μουσικών εκδηλώσεων οι οποίες είχαν δοθεί σύμφωνα με το Ν. 4229/2014, παρ. 1, αρ. 3. τεύχος Α΄(ΦΕΚ 8/10-01-2014), σε επιχειρήσεις αναψυχής (Καφέ – μπαρ) και καταστήματα εστίασης, από 23 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2021. 

Υπάρχει όμως και αντίδραση...  Μέσα από την σελίδα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμοργού Λευτέρη Καραϊσκό χθες στο δημαρχεικό μέγαρο. Αποτέλεσμα; Επί της ουσίας τίποτα... Οπως διαβάζουμε "  πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Αμοργού ενάντια στην απόφαση του Δήμου για απαγόρευση κάθε εκδήλωσης με ζωντανή μουσική μέχρι και τον δεκαπεντάυγουστο. Αντιπροσωπεία των μουσικών συναντήθηκε με τον Δήμαρχο ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και τονίζοντας πως με αυτήν ζημιώνονται οι μουσικοί που εργάζονται στο νησί ενώ ταυτόχρονα η στοχοποίηση της μουσικής και των μουσικών συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Ο Δήμαρχος Αμοργού επέμεινε στην γραμμή της στοχοποίησης της μουσικής και των μουσικών, ακολουθώντας κατά γράμμα την κυβερνητική τακτική που αποθεώνει την ατομική ευθύνη. Κατόπιν τούτου το ραντεβού μας ανανεώθηκε για την Δευτέρα 26 Ιουλίου στην 1 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο όπου θα πραγματοποιηθεί μουσική διαμαρτυρία. Καλούμε σε συμμετοχή όλους τους μουσικούς που βρίσκονται στο νησί".

 

Οι πληροφορίες από την Αμοργό αναφέρουν ότι αναμένεται έκδοση ψηφίσματα από το σύνολο των επιχειρηματιών του νησιού και παράδοσή του στον Δήμαρχο... 

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Αμοργού με την οποία απαγορεύεται η ζωντανή μουσική στα μαγαζιά του νησιού από σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 15 Αυγούστου με την επίκληση της ανάγκης περιορισμού της πανδημίας. Η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει άμεσα τους μουσικούς οι οποίοι δουλεύουν στο νησί. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως υποδεικνύει την μουσική ως τον νούμερο ένα παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση του Δήμου δεν θίγεται καμία από τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος οι οποίες συζητιούνται ευρέως ανάμεσα σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες:

· Η ασυδοσία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που φορτώνουν τα καράβια με πλήρη χωρητικότητα θυσιάζοντας την δημόσια υγεία στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους.

· Ο συνωστισμός στα τοπικά λεωφορεία ΚΤΕΛ που ειδικά σε συνθήκες πανδημίας είναι διπλά επικίνδυνος

· Η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για μαζικούς ελέγχους με rapid test σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες. Κι εδώ η ανυπαρξία των κρατικών δομών βαφτίζεται «ατομική ευθύνη». Ακούγεται μάλιστα πως ιδιώτης επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος το σχετικό κενό έχει στήσει υπηρεσία για κατοίκον ελέγχους PCR και rapid test βγάζοντας κέρδος επάνω στον έλεγχο που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα των κατοίκων-εργαζομένων-επισκεπτών και υποχρέωση των κρατικών υπηρεσιών.

· Οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες του κέντρου Υγείας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τακτικές ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού ενώ κάθε καλοκαίρι καλούνται να διαχειριστούν και την τουριστική κίνηση, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας και με ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο νησί.

Σε όλα αυτά τα (γνωστά σε όλους) ζητήματα η ανακοίνωση του Δήμου αποφεύγει να τοποθετηθεί προφανώς για να μην κακοκαρδίσει κυβέρνηση και εφοπλιστές. Αντίθετα με την απόφαση για απαγόρευση των μουσικών εκδηλώσεων γίνεται μια προσπάθεια να «πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα», να μετατοπιστεί η συζήτηση στην βολικότατη θεωρία περί ατομικής ευθύνης, να μην συζητιούνται οι τεράστιες ευθύνες του δήμου αλλά και της κυβέρνησης που αφήνουν κατοίκους-εργαζόμενους-επισκέπτες εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς κανένα σχέδιο.

Απαιτούμε

· Να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση για απαγόρευση της ζωντανής μουσικής. Να σταματήσει η επιχείρηση στοχοποίησης της μουσικής και των μουσικών για το πρόβλημα του συνωστισμού και την διασπορά της πανδημίας.

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία. Να απαιτήσει ο Δήμος να μπει φρένο στην αυθαιρεσία των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Να ενισχυθούν τα τοπικά δρομολόγια ΚΤΕΛ προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

· Διενέργεια μαζικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στους εργαζόμενους που είναι και οι πιο άμεσα εκτεθειμένοι καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες κόσμο. Να ενισχυθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας του νησιού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας αλλά και λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News