Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Μήλος: Η Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει την έκθεση "Τάφω Κτερίζειν"

Κυκλάδες – Μήλος: Η Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει την έκθεση “Τάφω Κτερίζειν”

|

Νέα ευρήματα από τα αρχαία νεκροταφεία της Μήλου – Στα εγκαίνια της έκθεσης την 30η Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου στεγάζεται σε νεοκλασικού ρυθμού κτήριο στην Πλάκα Μήλου και παρουσιάζει ευρήματα από τη σημαντική προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του νησιού.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στο νησί της Μήλου οι σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αφορμή αιτήματα οικοδόμησης και επέκτασης των ορυχείων του νησιού, εμπλούτισαν με μεγάλο αριθμό νέων, άγνωστων έως σήμερα, θέσεων τον αρχαιολογικό χάρτη του νησιού. Το δε πλήθος των ευρημάτων που ήρθαν στο φως άλλαξαν τα αρχαιολογικά δεδομένα και ανέδειξαν την διαχρονική σημασία που είχε η Μήλος στο Αιγαίο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μαζί με την ανακαίνιση του μουσείου, σχεδίασε και υλοποίησε μια νέα αρχαιολογική έκθεση στον προθάλαμο με τίτλο «τάφῳ κτερίζειν», ώστε να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, στους Μηλιούς και στους τουρίστες του νησιού, ιδιαίτερα σημαντικά νέα ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων και μεμονωμένων ταφών των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων. Αποτυπώνοντας μια σημαντική πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας, τα ποικίλα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζουν τις κοινωνίες της εποχής τους, αποκαλύπτοντας πτυχές των πεποιθήσεών τους. Μεταθανάτια δώρα και συνάμα τεκμήρια ζωής, τα κτερίσματα είναι πολύτιμα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν, υφαίνοντας και πάλι, μετά από αιώνες, ιστορίες αρχαίων Μηλίων.

Το ανακαινισμένο μουσείο και την νέα περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη την Πέμπτη 30.06.2022, ώρα 20.00.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 01.07.2022

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα

Ωράριο επίσκεψης

Δευτέρα, Τετάρτη-Πέμπτη | 08:30 – 15:30

Παρασκευή | 14:00 – 22:00

Σάββατο-Κυριακή| 09:00 – 22:00


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύλληψη ηγούμενου στα Καλάβρυτα για απόπειρα πώλησης βυζαντινών εικόνων και Ευαγγελίων

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε απόπειρα πώλησης 17 εικόνων και δύο Ευαγγελίων έναντι 200.000 ευρώ – Αντικαταστάθηκε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής

Έφυγε από τη ζωή ο Ρικ Ντέιβις, συνιδρυτής και φωνή των Supertramp (video)

Ο θρυλικός μουσικός πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από μάχη με το πολλαπλό μυέλωμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας