Κυκλάδες (Μύκονος): Μεταμορφώνοντας και αναδεικνύοντας τα μνημεία της Χώρας

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την Μύκονο μέσα από τις ειδήσεις που έχουν σχέση με το Lifestyle. Πόσοι όμως γνωρίζουν τον πολιτισμό και την ιστορία της; Και κυρίως τα μνημεία που διαθέτει; Λίγοι και εκλεκτοί. Η Εφορεία Αρχαιότητων Κυκλάδων και ο Δήμος Μυκόνου τα τελευταία χρόνια παλεύουν να αναδείξουν τα σημαντικά μνημεία. Ενα εξ αυτών είναι και η Παναγιά Παραπορτιανή, που θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία των Κυκλάδων και του Αιγαίου

Βρίσκεται στη κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νησιού δίπλα στα συνήθως αφρισμένα από τους αέρηδες μπλε νερά του Αιγαίου με εύκολη πρόσβαση και “κάθεται” πάνω στο παλιό κάστρο του νησιού. Μάλιστα οφείλει και το όνομα της στο κάστρο καθώς βρίσκεται δίπλα στη παλιά μικρή πύλη του κάστρου, το παραπόρτι. Μία από τις ιδιαιτερότητες της εκκλησίας της Παναγίας της Παραπορτιανής είναι και η στέγαση 5 εκκλησιών στο ιδιαίτερο “σώμα” της που αποτελούσε και παλιό τμήμα του κάστρου αφού κατά τον μεσαίωνα, μέρος της εκκλησίας που βλέπουμε σήμερα ήταν ένας ορθογώνιος οχυρωματικός πύργος. Οι τέσσερις από τις εκκλησίες αυτές βρίσκονται στο ισόγειο ενώ η πέμπτη, η Παναγία η Παραπορτιανή, κάθεται από πάνω τους σαν τρούλος. Από τις τέσσερις εκκλησίες του ισογείου η παλαιότερη είναι αυτή των Αγίων Ανάργυρων που σύμφωνα με κάποιους άρχισε να χτίζετε κατά τον 15ο αιώνα ενώ σύμφωνα με άλλους κατά τον 17ο. Οι άλλοι ναοί είναι της Αγίας Αναστασίας, του Άγιου Σώζοντος και του Άγιου Ευστάθιου που ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Και σήμερα έρχεται ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις καθότι έκανε μία βολτα στο χώρο όπου γίνονται οι ανασκαφές στη προσπάθεια - μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων - για την ανάδειξη του μνημείου.. .

Κι όπως σημειώνει στα social media

"Πρόσφατα ξεναγήθηκα στο χώρο της ανασκαφικής προσπάθειας που διερεύνησε και ανέδειξε τον οικισμό του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου, αποκαλύπτοντας τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού αλλά και ευρήματα από την νεολιθική περίοδο, την ύστερη Εποχή του χαλκού, τα αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και τέλος τα βυζαντινά χρόνια.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Μυκόνου και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων χάριν της προγραμματικής πολιτιστικής σύμβασης.

Η εξαιρετική αυτή συνεργασία στοχεύει στη μόνιμη και συστηματική στήριξη και συνέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε πράξεις που αποκαλύπτουν το βάθος και το εύρος του παρελθόντος του νησιού εμπλουτίζοντας το μνημειακό του απόθεμα. Ήταν ένα έργο που η Δημοτική Αρχή οραματίστηκε, πίστεψε και τελικά δικαιώθηκε.

Σε ένα χώρο που σημειώνεται ως κορυφαίος σε επισκεψιμότητα στο νησί, ξεκινούν οι πρώτες σκέψεις και διεργασίες άμεσης ανάδειξής του με τη δημιουργία σύγχρονων εκθεσειακών γεγονότων εντός του χώρου. Έτσι σύντομα θα παρουσιαστεί μια μεταμορφωμένη Χώρα, εκτοξεύοντας την πολιτισμική και τουριστική της υπεραξία"

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News