Νάξος - Φιλώτι: Ωρα για τα εγκαίνια (15/05) του Πνευματικού Κέντρου (και Εκκλησιαστικού Μουσείου)

Φιλώτι - Νάξος

Τέλη Απριλίου και .... Η Δέσποινα Πρίνια - είχε λάβει μέρος στις εκλογές του 2019 με τη Νέα Δημοκρατία - βρίσκεται στο Φιλώτι της Νάξου.

Και " Είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να ξεναγηθούμε  μαζί με την Αντιπεριφερειαρχη Μεταφορών Νοτίου Αιγαίου Ευδοκία Κατσάνη στο χώρο του Λαογραφικού-Εκκλησιαστικου Μουσείου του Φιλωτιου, που θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του στις 15 Μαϊου.
Το Μουσείο, που βρίσκεται στον υψομετρικό περίβολο του ναού της Παναγίας Φιλωτιτισσας, αποτελώντας εξαιρετικά συντηρημένο παραδοσιακό δείγμα Ναξιωτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, δημιουργωντας μια νοητη ενότητα με το φυσικό χώρο του ναού, θα στεγάσει την εκκλησιαστική και λαογραφική παράδοση της Νάξου, ανασυνθετοντας και συντηρώντας στον ίδιο χώρο: πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, αντικείμενα και εικόνες καθημερινής ζωης και αγροτικής παράδοσης του νησιού, αρχετυπικές εικόνες καθημερινης οικογενειακής ζωής που συνεχίζονται ως σήμερα. 
Η πρωτεργάτης του μουσείου κ. Δέσποινα Προμπονά και ο σεβασμιοτατος παπά Γιάννης της Παναγίας Φιλωτιτισσας μας τίμησαν με μια πρώτη ξενάγηση στον επιβλητικό σχεδόν  μοναστικό χώρο, που αποπνέει ιστορια, σε ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, εξηγώντας την ιστορία του χώρου και της μεθοδικής συλλογής και αναζήτησης των αντικειμένων, που μετά από προσπάθεια χρόνων βρίσκουν τη θέση τους στην ιστορία του νησιού".

 

Και έρχεται η ώρα των Εγκαινίων...   Όπως έγινε γνωστό από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία και του μνημοσύνου υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του Θεμιστοκλέους (Θέμου) Λιανόπουλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικου. 

Η σχετκή ανακοίνωση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αναφέρει:

 Οι Ιερείς και τα μέλη τού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλοτίου Νάξου, σάς προσκαλούν την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στην Θεία Λειτουργία στην Οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, στο τέλος τής Οποίας θα τελεσθεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως τής ψυχής τού Θεμιστοκλέους (Θέμου) Λιανοπούλου.

Θα ακολουθήσει Αγιασμός στον χώρο τού Πνευματικού Κέντρου τού Ενοριακού Ιερού Ναού που με την φροντίδα των μελών τόσο τοῦ Ἐκκλησιαστικού Συμβουλίου, όσο και τής Διοικητικής Επιτροπής τού Εκκλησιαστικού Μουσείου Φιλοτίου με τήν ευγενική μάλιστα χορηγία τής Ομάδας Αιγαίου και κυρίως τής ιατρού Ειρήνης Ρουσάκη - Λιανοπούλου (εις μνήμην τού συζύγου της Θέμου Λιανόπουλου) καθώς και με την πρόθυμη πάντοτε συνδρομή των απανταχού Φιλωτιτών, πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση τού παλαιού Σχολείου και ο πλήρης εξοπλισμός του για να λειτουργεί πλέον ως Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο.

Ας σημειωθεί ότι ο κάτωθι τού Πνευματικού Κέντρου μεγάλος χώρος έχει ήδη διαμορφωθεί σε Εκκλησιαστικό - Λαογραφικό Μουσείο και ανεπίσημα είναι επισκέψιμος, με προγραμματιζόμενα τα επίσημα εγκαίνιά του εντός τού καλοκαιριού, όταν ολοκληρωθούν πλήρως οι εργασίες.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News