Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος (Πύργος Χειμάρρου) - Γ. Βλασερός : Πέρασε ένας χρόνος, ε και;

Νάξος (Πύργος Χειμάρρου) – Γ. Βλασερός : Πέρασε ένας χρόνος, ε και;

|

Ενας χρόνος από την σύσκεψη που είχε γίνει στα γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή και με θέμα το μέλλον του Πύργου Χειμάρρου. – Τι έγινε από τότε; Το απόλυτο τίποτα. Η μήπως όχι; Η ανάρτηση του  γιατρού και υποψήφιου βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Βλάσερού 

Μερικά πράγματα τελικά δεν αλλάζουν… Οσα χρόνια κι εάν περάσουν. Ισως γιατί έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνει πλέον αίσθηση… Ενα από τα μνημεία που δεν τα αγγίζει πλέον ο χρόνος και έχουν γίνει ένα με την κακογουστιά είναι και ο Πύργος του Χειμάρρου στη Νάξο. Ενα μνημείο ιστορικής σημασίας που όμως έχει γίνει ένα με τις σκαλωσιές… Αλλά και η πινακίδα ενημέρωσης για την πρόοδο του έργου όπου ο προϋπολογισμός είναι σε δραχμές αποδεικνύει του λόγου τω αληθές… 

Θυμάμαι ακόμη την αναφορά του φιλόλογου και ισχυρού άνδρα στα πολιτιστικά δρώμενα του Φιλωτίου, Αντώνη Τζιώτη, ο οποίος σε ανύποπτη στιγμή είχε αναφέρει: “Άλλη μια Άνοιξη ανθοστολισε και πάλιν τον κατεσκαμμένο αυλόγυρο του Πύργου του Χειμάρρου.Στον τόπο αυτό, που έχει καταλήξει να είναι “τόπος μαρτυρίου” για τον μαρμάρινο γίγαντά του, τίποτε δεν κινείται ορατά προς την κατεύθυνση των περιπόθητων εργασιών του μνημείου. Τάχα, να έχει προχωρήσει η εδώ και χρόνια αποφασισθεισα απαλλοτρίωση του χώρου; Σιγή…Το μόνο που ” κινείται” εκεί είναι το κατ’ έτος ξύπνημα της ανοιξιάτικης φύσης, που όντως κοσμεί το αύλειο πλάτωμα.Κατα τα άλλα, ” άκρα του τάφου σιωπή”!..Τα σίδερα καλά κρατούν, και έξω και μέσα! Αυτά μάλιστα που βρίσκονται στο εσωτερικό είναι τόσο πολλά, που αξιοποιούμενα με τα εναπομείναντα απέξω, μπορούν να δομήσουν ένα μικρό Πύργο του Άιφελ!” 

Και έρχεται σήμερα, ο Γιάννης Βλασερός – γιατρός και πολιτευτής με το Κίνημα Αλλαγής – να μας θυμίσει ότι πριν από έναν χρόνο μαζεύτηκαν ουκ ολίγοι φορείς στα γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή και εκεί; ” Ένας χρόνος ήδη πέρασε από την σπουδαία εκείνη συνάντηση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και παραγόντων τού Φιλωτιού όπου με την παρουσία εκπροσώπων της αρχαιολογικής υπηρεσίας συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου πού εξακολουθεί πάνω από 20 χρόνια να περιβάλλεται εξωτερικά και να στηρίζεται εσωτερικά με επισφαλείς σκαλωσιές και δοκούς στα πλαίσια της αποκατάστασης του.

Εκείνη η συγκέντρωση είχε σαν αποτέλεσμα να ανακινηθεί το σοβαρό αυτό θέμα. Επακολούθησε σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού βρέθηκαν κάποια χρήματα και ορίστηκε χρονοδιάγραμμα (που έληξε ήδη από τον προηγούμενο χρόνο)για την διευθέτηση καταρχήν του θέματος σκαλωσιών. Ένας χρόνος μετά η ίδια εικόνα θλίψης για το μνημείο (όπως την αποθανάτισα σε μια πρόσφατη μου επίσκεψη στη Νάξο) με την ταμπέλα ενημέρωσης για το κόστος του έργου σε δραχμές πού δεν ….έγινε, για να συντηρεί την ψευδαίσθηση ή έστω την ελπίδα μας ότι ο Πύργος του Χειμάρρου καταρχήν θα διασωθεί και στην συνέχεια θα αποκατασταθεί”.  


 

Εμείς να σημειώσουμε ότι σε εκείνη τη συνάντηση (τέλη Μαϊου) είχαν δώσει το παρών: Οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου: κ. Απόστολος Ψαρράς, κ. Γιώργος Μανιός, κ. Γιώργος Μουστάκης, κ. Τιμόθεος Βάσιλας, κ. Αντώνης Τζιώτης Τα νυν μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών:  κ. Γιάννης Μανιός πρόεδρος,  κ. Βασίλης Γρατσίας αντιπρόεδρος, κ. Άννα Τσικούκου γραμματέας, κ. Τάσος Κατσάνης ταμίας, κα Κατερίνα Τσικούκου και Σταύρος Δεμενόπουλος μέλη του ΔΣ, κ. Χάιδω Μουστάκη τέως γραμματέας. Αλλά και οι: Νίκος Μανιός πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βλασερός υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Ψαρράς, μαθηματικός, εκπρόσωπος ΚΚΕ, Νικόλας Μουστάκης οικονομολόγος, Νίκος Βασιλάκης, πρώην Δήμαρχος Δρυμαλίας, , Τάσος Αναστασίου, περιβαλλοντολόγος και ο Θανάσης Κοτσάκης, ιστορικός-αρχαιολόγος 

Και όλοι ήταν χαρούμενοι. Τότε είχε γίνει ένα βήμα. Από τότε; Πόσα αλήθεια βήματα έγιναν;  Προφανώς κανένα.  

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.