Νάξος - Βλασερός: Σε αναμονή λύτρωσης από τον εγκλεισμό του, ο Πύργος του Χειμάρρου

".... Από την απάντηση της κυρίας Υπουργού την οποία παραθέτω προκύπτει ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου από την 1 /10/ 2014 και ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης  τού περιβάλλοντος χώρου του πύργου,  μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αναζητηθούν είτε ευρωπαϊκοί είτε εθνικοί πόροι για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του μνημείου. Ενημέρωση που μόνο αισιοδοξία δεν προδίδει ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί σύντομα (ήδη έχουν περάσει 6 χρόνια από την έγκριση της μελέτης)και χωρίς να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι χρηματοδότησης του..." Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Πολιτευτής και γιατρός Γιάννης Βλασερός, σε άρθρο του σχετικά με τον Πύργο Χειμάρρου που παραμένει σιδεροδέσμιος. Και μάλιστα μας ενημερώνει για την απάντηση που είχε δώσει η νυν υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, όσον αφορά τις κινήσεις που έχουν γίνει... 

Αναλυτικά το άρθρο του κου Βλασερού με τίτλο "Ο πύργος του Χειμάρρου της Νάξου ακόμη αναμένει λύτρωση από τον σιδερένιο εγκλεισμό του!" 

Ο Πύργος του Χειμάρρου το σπάνιο αυτό αρχαϊκό μνημείο παραμένει στον ιδιότυπο σιδερένιο εγκλεισμό του περιβεβλημένος από τις σκαλωσιές της αναμενόμενης επισκευής του  πάνω από 20 χρόνια με κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς έως και κατάρρευσης του παρά τις περιοδικές προσπάθειες φορέων και προσώπων.

Με προσωπική μου παρέμβαση το Κίνημα Αλλαγής στις 10/10/2019 υπέβαλε διά των βουλευτών του Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Κωνσταντινόπουλου επερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κα Μενδώνη

με θέμα « Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου» ζητώντας της να απαντήσει στα ερωτήματα :

  1. Τι προτίθεται το υπουργείο να κάνει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου Πύργου Χειμάρρου της Νάξου;
  2. Υπάρχουν πόροι για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού;

Από την απάντηση της κυρίας Υπουργού την οποία παραθέτω προκύπτει ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου από την 1 /10/ 2014 και ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης  τού περιβάλλοντος χώρου του πύργου,  μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αναζητηθούν είτε ευρωπαϊκοί είτε εθνικοί πόροι για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του μνημείου.

pirgos_xeimaroy.jpg

Ενημέρωση που μόνο αισιοδοξία δεν προδίδει ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί σύντομα (ήδη έχουν περάσει 6 χρόνια από την έγκριση της μελέτης)και χωρίς να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι χρηματοδότησης του.

Μετά την καλή μέχρις τώρα έκβαση της πανδημίας του κορονοιού στην χώρα μας και την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα πιστεύω  ότι η ευαισθησία των Ναξίων και πρωταρχικά τον Φιλωτιτών για την τύχη του μνημείου πρέπει  να  πάρει  χαρακτήρα διεκδίκησης απεμπλοκής του από την καταστροφική διακοπή των σωστικών εργασιών.

Επανερχόμενος στην πρόταση που διατύπωσα σε άρθρο μου «Πύργος Χειμάρρου SOS» (8/10/2019 )  την οποία   ανέλυσα  σε συνάντηση μου με  το  ΔΣ του Συλλόγου Φιλωτιτών πιστεύω ότι ο εν  λόγω Σύλλογος  το ιστορικό πολιτιστικό σωματείο των απανταχού Φιλωτιτών πρέπει να αναλάβει  πρωτοβουλία όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και  την Κοινότητα Φιλωτίου να προκαλέσει μία ευρεία διάσκεψη φορέων και αρμοδίων προσώπων. Σκοπός θα είναι  η αναζήτηση και η εύρεση  τρόπων  οργανωμένων πρωτοβουλιών  ώστε να επιτευχθεί έναρξη συνέχισης των εργασιών για αποκατάσταση του μνημείου το συντομότερο δυνατόν.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι  Ιατρός Καρδιολόγος ,Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ τ. Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Γ. Ν. Αθηνών Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του  Κινήματος Αλλαγής

 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News