Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος - Βλασερός: Σε αναμονή λύτρωσης από τον εγκλεισμό του, ο Πύργος...

Νάξος – Βλασερός: Σε αναμονή λύτρωσης από τον εγκλεισμό του, ο Πύργος του Χειμάρρου

|

Η αναφορά του πολιτευτή και γιατρού, Γιάννη Βλασερού, σχετικά με τον Πύργο του Χειμάρρου και η απάντηση που είχε δώσει η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη όσον αφορά τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο 

“…. Από την απάντηση της κυρίας Υπουργού την οποία παραθέτω προκύπτει ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου από την 1 /10/ 2014 και ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης  τού περιβάλλοντος χώρου του πύργου,  μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αναζητηθούν είτε ευρωπαϊκοί είτε εθνικοί πόροι για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του μνημείου. Ενημέρωση που μόνο αισιοδοξία δεν προδίδει ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί σύντομα (ήδη έχουν περάσει 6 χρόνια από την έγκριση της μελέτης)και χωρίς να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι χρηματοδότησης του…” Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Πολιτευτής και γιατρός Γιάννης Βλασερός, σε άρθρο του σχετικά με τον Πύργο Χειμάρρου που παραμένει σιδεροδέσμιος. Και μάλιστα μας ενημερώνει για την απάντηση που είχε δώσει η νυν υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, όσον αφορά τις κινήσεις που έχουν γίνει… 

Αναλυτικά το άρθρο του κου Βλασερού με τίτλο “Ο πύργος του Χειμάρρου της Νάξου ακόμη αναμένει λύτρωση από τον σιδερένιο εγκλεισμό του!” 

Ο Πύργος του Χειμάρρου το σπάνιο αυτό αρχαϊκό μνημείο παραμένει στον ιδιότυπο σιδερένιο εγκλεισμό του περιβεβλημένος από τις σκαλωσιές της αναμενόμενης επισκευής του  πάνω από 20 χρόνια με κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς έως και κατάρρευσης του παρά τις περιοδικές προσπάθειες φορέων και προσώπων.

Με προσωπική μου παρέμβαση το Κίνημα Αλλαγής στις 10/10/2019 υπέβαλε διά των βουλευτών του Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Κωνσταντινόπουλου επερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κα Μενδώνη

με θέμα « Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου» ζητώντας της να απαντήσει στα ερωτήματα :

  1. Τι προτίθεται το υπουργείο να κάνει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου Πύργου Χειμάρρου της Νάξου;
  2. Υπάρχουν πόροι για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού;

Από την απάντηση της κυρίας Υπουργού την οποία παραθέτω προκύπτει ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου από την 1 /10/ 2014 και ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης  τού περιβάλλοντος χώρου του πύργου,  μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αναζητηθούν είτε ευρωπαϊκοί είτε εθνικοί πόροι για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του μνημείου.

pirgos_xeimaroy.jpg

Ενημέρωση που μόνο αισιοδοξία δεν προδίδει ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί σύντομα (ήδη έχουν περάσει 6 χρόνια από την έγκριση της μελέτης)και χωρίς να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι χρηματοδότησης του.

Μετά την καλή μέχρις τώρα έκβαση της πανδημίας του κορονοιού στην χώρα μας και την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα πιστεύω  ότι η ευαισθησία των Ναξίων και πρωταρχικά τον Φιλωτιτών για την τύχη του μνημείου πρέπει  να  πάρει  χαρακτήρα διεκδίκησης απεμπλοκής του από την καταστροφική διακοπή των σωστικών εργασιών.

Επανερχόμενος στην πρόταση που διατύπωσα σε άρθρο μου «Πύργος Χειμάρρου SOS» (8/10/2019 )  την οποία   ανέλυσα  σε συνάντηση μου με  το  ΔΣ του Συλλόγου Φιλωτιτών πιστεύω ότι ο εν  λόγω Σύλλογος  το ιστορικό πολιτιστικό σωματείο των απανταχού Φιλωτιτών πρέπει να αναλάβει  πρωτοβουλία όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και  την Κοινότητα Φιλωτίου να προκαλέσει μία ευρεία διάσκεψη φορέων και αρμοδίων προσώπων. Σκοπός θα είναι  η αναζήτηση και η εύρεση  τρόπων  οργανωμένων πρωτοβουλιών  ώστε να επιτευχθεί έναρξη συνέχισης των εργασιών για αποκατάσταση του μνημείου το συντομότερο δυνατόν.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι  Ιατρός Καρδιολόγος ,Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ τ. Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Γ. Ν. Αθηνών Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του  Κινήματος Αλλαγής

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στα πλοία

Μετά από παράβαση σε πορθμειακή γραμμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη φόρτωση οχημάτων στα πλοία.

Νάξος – Δαμαριώνας: Μουσικό αφιέρωμα (23/08) στον αξέχαστο Γιώργο Μπίλη (αφίσα)

Ο Σύλλογος Δαμαριωτών τιμά τον αξεπέραστο Γιώργο Μπίλη (Γεώργιο Τσιμπλάκη), τον στιχοπλόκο και συνθέτη της νησιώτικης σάτιρας, με μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Νάξος: 3χρονο αγοράκι κινδύνευσε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση παρευρισκόμενων – Ερωτήματα για την απουσία ναυαγοσώστη και τι προβλέπει ο νόμος.

Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα» του Σαββάτου 23 Αυγούστου (αφίσα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου από τις 19:00 έως τις 24:00 – Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης στο Φεστιβάλ Νάξου, μία μουσική συνάντηση στο Πύργο Μπαζαίου

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 21:30, η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια και ο ταλαντούχος πιανίστας ενώνουν φωνή και πιάνο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδιών από τη Μεσόγειο και πέρα.

Επιδόματα χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής, oι πυροσβέστες στις φλόγες, αλλά εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών»

Η Βουλή ενέκρινε επιδόματα έως 4.000€ για τους υπαλλήλους της. Οι εποχικοί πυροσβέστες απαντούν με οργή: «Σας παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας».

Νάξος: Η Ελένη Σαλτερή – Γρατσία παρουσιάζει τα δύο νέα της βιβλία στο Δαμαριώνα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο “Ανδρονίκειο” πολιτιστικό κέντρο, η συγγραφέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά λογοτεχνίας και διαλόγου.

Καταγγελία για την καταστροφή στο Αλυκό Νάξου: Natura δεν σημαίνει πάρκινγκ

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταγγέλλει την καταπάτηση στο Αλυκό: αυτοκίνητα, κατασκήνωση και σκουπίδια απειλούν το μοναδικό κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.