Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒιβλίοΑμοργός - Κίμωλος: Στηρίζουμε το μέλλον, καταγράφουμε το παρελθόν

Αμοργός – Κίμωλος: Στηρίζουμε το μέλλον, καταγράφουμε το παρελθόν

|

Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για τα νησιά Κίμωλο, Αμοργό και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 1835 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.

«Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία ώστε να κατανοούμε άλλες έννοιες κι άλλες κοινωνίες -όχι μόνο τη δική μας- ώστε να αντιληφθούμε την αλλαγή: ποια πράγματα στην κοινωνία παραμένουν, ποια αλλάζουν και γιατί. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να μετατρέψουμε το Istorima σε όργανο για κανένα σκοπό. Προσβλέπουμε, αρκετά απλοϊκά,  ότι οι πολλές διαφορετικές ιστορίες που θα μαζέψουν οι ερευνητές θα προσδώσουν ξεκάθαρα μεγαλύτερο εύρος και βάθος στην ιστορία της Ελλάδας και στην ελληνική εμπειρία. Ευελπιστούμε ότι το Istorima θα δώσει σε χιλιάδες Έλληνες μία στενότερη σχέση με την Ιστορία μέσα από την αφήγηση των δικών τους προσωπικών ιστοριών. Κι ελπίζουμε ότι θα δώσει σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πρόσβαση στην Ιστορία μέσα από τις ιστορίες των άλλων». 

Αυτή είναι η βασική απάντηση που δίνει η Σοφία Παπαϊώαννου εκ των ιδρυτών του Istorima στην ερώτηση “ποιος θα είναι ο ρόλος της προσπάθειας που γίνεται μέσω του istorima.org…   Και όπως μας λέει η κα Παπαϊώάννου, η Ιστορία δεν είναι απλά κάτι «εκεί έξω», κάτι που απομνημονεύεται και που μαθαίνεται. Ούτε είναι μόνο η οπτική της ελίτ ή των «ηρώων» ή των «νικητών» -παρόλο που κατά αυτόν τον τρόπο γραφόταν για πολλά χρόνια. «Μία από τις κεντρικές ιδέες της προφορικής ιστορίας είναι ότι επιτρέπει  να γραφτεί η Ιστορία “από τα κάτω” -ιστορία δηλαδή που δεν εξιστορείται από προέδρους, βασίλισσες, κυβερνήσεις, κράτη, ή την πλουτοκρατία αλλά ιστορία όπως την έζησαν, την βίωσαν και τη δημιούργησαν οι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι».

Και όπως μαθαίνουμε το Istorima στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα εκτενές αρχείο προφορικών ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας, θέλει να στηρίξει το μέλλον τους καταγράφοντας το παρελθόν της χώρας.  «Με την Κάθριν Φλέμινγκ συναντηθήκαμε τηλεοπτικά, όταν της πήρα συνέντευξη παρουσιάζοντας το σημαντικό της έργο και την αγάπη της για την Ελλάδα. Δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τα γυρίσματα της εκπομπής και σκεφτόμασταν ήδη τι θα δημιουργούσαμε μαζί στο μέλλον. Πιστεύω ότι και στις δύο μας, με διαφορετικούς τρόπους, υπέβοσκε για χρόνια μία ιδέα παρόμοια με το Istorima, και όταν πια ειπώθηκε -ότι αυτό θα έπρεπε να κάνουμε, να διασώσουμε τις ιστορίες της Ελλάδας που χάνονται, είπαμε και οι δύο αμέσως “αυτό είναι!”». Στη συνέχεια, η ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έδωσε στην ιδέα μας μεγαλύτερες διαστάσεις και προοπτικές», περιγράφει η Σοφία Παπαϊωάννου. 

Η ιδέα τους υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές από 18-35 ετών που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συλλέγοντας προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.  Και τώρα βλέπουμε αυτή τη προσπάθεια να φτάνει όχι μόνο στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες αλλά να απλώνεται σε Αμοργό και Κίμωλο…

Οπως αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης

Στηρίζουμε το μέλλον καταγράφοντας το παρελθόν

Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για τα νησιά Κίμωλο, Αμοργό και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 1835 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.

Το Istorima είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός Μεγάλου Αρχείου Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας.Το Istorima υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ γιατην Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων, η οποία έχει σαν στόχο την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών και που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για τη νέα γενιά της Ελλάδας.

Για τα επόμενα 4 χρόνια το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1500 νέους ερευνητές, που θα απλώνονται σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας ηχητικά,ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.

Οι ερευνητές του Istorima θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους, από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους. Ήδη 170 ερευνητές απασχολούνται σε όλη τη χώρα συλλέγοντας ιστορίες του τόπου τους.

Ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου.

Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα Αρχείο προσβάσιμο στο κοινό ενώ επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα www.istorima.org.

Το Istorima παρέχει εκπαίδευση, 9μηνη αμειβόμενη απασχόληση, τα τεχνικά μέσα ηχητικής καταγραφής και υποστήριξη στους νέους ερευνητές.

Όλες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.istorima.org.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Παραιτείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν…

Δείτε ονόματα υποψηφίων

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο