Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Covid 19: Εκτόξευση της Νάξου (στο 9.6%) ακολουθούν Μύκονος -...

Κυκλάδες – Covid 19: Εκτόξευση της Νάξου (στο 9.6%) ακολουθούν Μύκονος – Τήνος (πίνακας)

|

Πολλές τουριστικές περιοχές «βουλιάζουν» από νέα κρούσματα – Πού καταγράφεται «έκρηξη» θετικότητας – ΠΕ Νάξου, Μυκόνου και Τήνου στο επίκεντρο της συζήτησης για τις Κυκλάδες – Δείτε τον σχετικό πίνακα 

Οι Κυκλάδες στο επίκεντρο. Οχι μόνο σε επίπεδο επισκεψιμότητας που όλοι μιλάνε για .. ημέρες 2019 αλλά και σε επίπεδο κρουσμάτων. Τρίτη ημέρα, που έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με 117 χθες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και συνολικά δέκα ημέρες με τριψήφιο αριθμό για τον Αύγουστο. Τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες (Νάξος, Θήρα – Μύκονος και Πάρος) σταθερά με διψήφιο αριθμό.    Συνολικά για τον Αύγουστο στις Κυκλάδες έχουμε φτάσει στα 1.830, ήτοι 101,6 κρούσματα την ημέρα (!!!)

 Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΠΕ Νάξου έχει φτάσει στα 456 κρούσματα έως την 18η Αυγούστου, η ΠΕ Μυκόνου στα 442, η ΠΕ Θήρας στα 284 και η ΠΕ Πάρου στα 324 αριθμού που σοκάρουν ενώ η ΠΕ Μυκόνου έχει το ρεκόρ με 54 ημέρες όπου μετράει έστω κι ένα κρούσμα..  Αίσθηση προκαλεί η άνοδος και σε μικρότερα (θεωρητικά) νησιά ή Περιφερειακές Ενότητες όπως η Σύρου (144) και Τήνου (79) με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας.. 

Χθες Τετάρτη όμως είχαμε και τον εβδομαδιαίο πίνακα θετικότητας που αποτελεί και την εισαγωγή για ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα. Ηδη στην Ελλάδα σε μίνι λοκ ντάουν είναι τρεις νομοί της Κρήτης (Ηράκλειο – Χανιά και Ρέθυμνο) και καθημερινά ακούμε για τα νησιά των Κυκλάδων. Πόσο κοντά όμως είναι; 

Η εικόνα που είδαμ χθες σε πανελλαδικό επιπεδο μας φόβισε. Σε 3,64% είναι ο μέσος όρος (αύξηση μικρή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήτοι 3,05%) αλλά μοιάζει… αμελητέο συγκριτικά με το 9,60% της Νάξου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 5,32% της περασμένης εβδομάδας. Το ίδιο ισχύει και για τη Μύκονο, όπου το 3,25% του προηγούμενου επταημέρου εκτοξεύθηκε στο 6,04%. Συναγερμό προκαλεί η κατάσταση, επίσης, στην Ικαρία, όπου το χαμηλό ποσοστό θετικότητας που είχε καταγραφεί στις 11 Αυγούστου (1,94%) σήμερα φτάνει στο 4,73%, αλλά και στην Τήνο που βρίσκεται πλέον στο 4,09% (από 2,85%).

Σε τέσσερα ακόμα νησιά, τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Κρήτης και δύο ηπειρωτικές περιοχές το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά τον μέσο όρο της επικράτειας, στοιχείο που συνδυαστικά με τη σταδιακή επιστροφή -ασυμπτωματικών και ανεμβολίαστων- εκδρομέων στις μεγάλες πόλεις μετά το τέλος των καλοκαιριών διακοπών μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» διασποράς και νέας πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) . Συγκεκριμένα, στην Πάρο το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 5,78%, στη Ρόδο 4,27%, στην Χίο 3,82%, στην Κάρπαθο 3,67%, στα Χανιά 4,59%, στο Ηράκλειο 4,13%, στο Ρέθυμνο 3,96%, ενώ 4% είναι στην Καβάλα και 4,57% στη Θεσπρωτία.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου 2021 (Iso Week 32) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,64% σε σύνολο 605.899 εργαστηριακών ελέγχων (RT – PCR / Rapid – Ag) και 1,31% σε σύνολο 483.918 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,09%. Την προηγούμενη εβδομάδα 2-8/8 (Iso Week 31) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,05% σε σύνολο 623.985 εργαστηριακών ελέγχων (RT – PCR / Rapid – Ag) και 0,79% σε σύνολο 709.364 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,47%.

Οπότε; Προσοχή γιατί σήμερα ενδεχομένως να έχουμε και νέες ανακοινώσεις. Η μήπως όχι; 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Τα Καπετανέικα επιστρέφουν στη Νάουσα – Μια γιορτή θάλασσας και μνήμης

Για 9η χρονιά, τα ξύλινα σκαριά τιμούν τον Κώστα Γουζέλη και αναβιώνουν την παράδοση της ναυτικής Ελλάδας στον κόλπο της Νάουσας.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.