Κυκλάδες: Σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12 το βράδυ

Μάλιστα... Τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση θα λύσουν ή θα περιορίσουν τη μείωση διασποράς του κορωνοϊού.. Και είναι εντυπωσιακά και προέρχονται μετά από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη... . Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ, ενώ παράλληλα λαμβάνονται μέτρα στις πύλες εισόδου, αλλά και για τον περιορισμό των ορθίων σε εκδηλώσεις. Και βέβαια κλείνουν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και οι Κυκλάδες: Μύκονος, Σαντορίνη Πάρος και Αντίπαρος. Ισως γιατί έχουμε διεθνή αεροδρόμια. Ισως γιατί ξέρουν κάτι που δεν γνωρίζουμε.... Οπότε; Εάν είστε όρθιοι ή τρώτε μετά τις 12 το βράδυ, ο κορωνοίός σας ...πιάνει.  Και να μην ξεχνάμε ότι Πόρος και Αμπελώνας (Λάρισα) είναι σε κατάσταση τοπικού lock down και έχουν ήδη απαγορευτεί οι λιτανείες για όλα τα θρησκεύματα ή δόγματα έως τέλος του μήνα..

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση μπορεί να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, σημείωσε η κ. Πελώνη.

Το σερί των +150 κρουσμάτων και το ...ρεκόρ

Υπενθυμίζεται ότι νέο ημερήσιο ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε την Κυριακή στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε μια μέρα στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτή ήταν έκτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η τέταρτη συνεχής ημέρα που εντοπίστηκαν περισσότερα από 150 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε και ένας θάνατος, με τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 212. Στο μεταξύ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν την Κυριακή τους 22, από 17 την προηγούμενη ημέρα.

Από τα 203 νέα κρούσματα, 29 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου και τέσσερα είναι «εισαγόμενα» κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ στη Χαλκιδική καταγράφηκαν 50 κρούσματα (συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας), στην Αττική 38, στη Θεσσαλονίκη 35 και στη Λάρισα οκτώ.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.623. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 650.998 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7.274 (1,12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News