Νάξος: Σχεδόν εκατό πολίτες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σπιρομέτρησης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικής παρέμβασης, η οποία οργανώθηκε από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στα χωριά της Απειράνθου και της Βίβλου (Τρίποδες).

Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν 96 πολίτες (οι 50 εκ των οποίων στην Απείρανθο) , μέσω της εξέτασης της Σπιρομέτρησης. Στη δράση συμμετείχε εθελοντής ιατρός πνευμονολόγος από το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών η Σωτηρία και τεχνικοί υπάλληλοι από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Παρών καθ΄ όλη τη διάρκεια της δράσης ήταν και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μανιός.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι Κοινωνικές Δομές του, το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο ευχαριστούν θερμά όσους εργάστηκαν και συνεισέφεραν στην υλοποίηση της δράσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ιατρό και τους τεχνικούς υπαλλήλους καθώς χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση της εξέτασης της «Σπιρομέτρησης». Επίσης, πολύτιμη ήταν η στήριξη των Προέδρων των χωριών όπου πραγματοποιήθηκε η δράση.

Τέλος, πολλές ευχαριστίες στους χορηγούς που υποστήριξαν ενεργά την όλη ενέργεια και πιο συγκεκριμένα στα καταστήματα Λιόφαγος Luxury pastry & bakery και Άρτος Λαγογιάννης Bakery.

Υ.γ. Να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από τους καπνιστές (ενεργούς  η πρώην) αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)…. Ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης και διάγνωσης είναι η διενέργεια σπιρομέτρησης… Εξέταση που δεν είναι ιδιαίτερη δύσκολη και μιλάμε για εργαστηριακή εξέταση με την οποία αξιολογούμε κατά πόσο ο αέρας που υπάρχει στους πνεύμονες, έχει ανεμπόδιστη ροή.

Με τη σπιρομέτρηση μετράει ο πνευμονολόγος τον όγκο του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει μετά από μία μέγιστη εισπνευστική προσπάθεια ο εξεταζόμενος, αλλά και την ταχύτητα με την οποία τον εκπέμπει, δηλαδή τη ροή. Γενικά, είναι η πιο χρήσιμη διαγνωστική εξέταση για παθήσεις όπως το βρογχικό άσθμα και η Χ.Α.Π., διότι μπορεί να διαγνωστούν τα παραπάνω νοσήματα στα αρχικά τους στάδια και να χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή ανακόπτοντας έτσι, πιθανή επιδείνωση αυτών των παθήσεων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News