Νότιο Αιγαίο - Κάλυμνος: Μπαίνει άμεσα σε αυστηρό lockdown πέντε ημερών

Κάλυμνος - Covid 19

Με δεδομένο ότι σήμερα δεν είχαμε ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία (ελέω απεργίας των δημοσιογράφων) και την πανδημία, η είδηση για το καθολικό lockdown στην Κάλυμνο μπορεί να ακούστηκε και ως βόμβα. Ομως, για όσους παρατηρούν τις εξελίξεις, μάλλον ήταν αναμενόμενο. Το είχαμε αναφέρει κι εμείς λίγο νωρίτερα...  

"Η κατάσταση δεν είναι καλή κυρίως στην ΠΕ Καλύμνου… Χθες είχαμε συνολικά σαράντα κρούσματα εκ των οποίων τα 31 στην ΠΕ Καλύμνου. Σήμερα; 65…. Εκ των οποίων τα 49 είναι στην ΠΕ Καλύμνου και ενδεχομένως να είναι και ρεκόρ για το 2021 και με την συγκεκριμένη ΠΕ να είναι σε βαθύ κόκκινο εδώ και έντεκα πλέον εβδομάδες. . Να προσθέσουμε ότι όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα kalymnos –news.gr  «τα τελευταίας τρία 24ωρα  δύο συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Το Μεγάλο Σάββατο, έχασε τη ζωή του ένας 82χρονος. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Καλύμνου με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω covid-19, του παρασχέθηκαν οι απαραίτητες βοήθειες αλλά δεν τα κατάφερε. Και σήμερα μεσημέρι 4 Μαΐου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή του, ένας ακόμη συνάνθρωπος μας 66 ετών, που είχε μεταφερθεί χθες  για νοσηλεία στην Κλινική covid-19 στο Νοσοκομείο Καλύμνου. 

Οπότε; έρχεται και η απόφαση για το lockdown από αύριο το πρωί και για τις επόμενες πέντε ημέρες... Ας δούμε την ανακοίνωση. 

Υστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στη νήσο Κάλυμνο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής επιδημιολόγων, εισήγησης του δημάρχου Καλύμνου και λαμβάνοντας υπ' όψιν την επιδημιολογική έξαρση στο νησί, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, εφαρμόζεται στη νήσο Κάλυμνο καθολικό lockdown από την Τετάρτη 05-05-2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 10-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίζεται:

1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (SMS κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (SMS κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (SMS κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Κάλυμνο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
4. Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
5. Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.
6. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
7. Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
8. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
9. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της νήσου Καλύμνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
10. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
11. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Καλύμνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News