Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος – Μ. Πολυκρέτη: «Βρήκα τον ιδανικό τρόπο έκφρασης της αγάπη μου...

Νάξος – Μ. Πολυκρέτη: «Βρήκα τον ιδανικό τρόπο έκφρασης της αγάπη μου για το νησί και τις ρίζες μου»

|

Οικοδέσποινα της Νάξου… Το αφιέρωμα – παρουσίαση της Μαρίας Πολυκρέτη και των δράσεων της μέσα από το περιοδικό Gala διά χειρός Ερσης Μηλιαράκη

Για τη δυναµική επιχειρηματία της φιλοξενίας Μαρία Πολυκρέτη, η ζωή δεν είναι πολύπλοκη. Ο,τι κι αν κάνει, έχει  σκοπό να αναδείξει τη γενέτειρά της ανάµεσα στους  κορυφαίους προορισµούς του κόσµου. Και εφόσον  έπεισε τον Αντονι Μπουρντέν, το «Forbes» και το  «Travel and Leisure», τότε σίγουρα το κάνει καλά.

Συνέντευξη στην Έρση Μηλιαράκη (*)

Φωτογραφία: Μάρα Δεσύπρη

polikrrrrr.jpgΠρόσφατα ένας από τους εγκυρότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς, το αμερικανικό περιοδικό «Travel  and Leisure», έπλεξε το εγκώμιο του κτήματος  «Κάμπονες» στη Νάξο για τις γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει. Είναι το ίδιο ορεινό κατάφυτο κομμάτι γης μέσα στην κυκλαδίτικη γύμνια που τον Σεπτέμβριο του 2015 μάγεψε τον Αντονι  Μπουρντέν και μέσα από το «Parts Unknown»  έκανε το νησί γνωστό σε ανθρώπους που δεν  φαντάζονταν ποτέ ότι υπήρχε τέτοιο μέρος.

Το «Κάμπονες» είναι η περιουσία -κυριολεκτικά, αλλά  κυρίως μεταφορικά- της Μαρίας Πολυκρέτη. Ένα από τα πιο εύφορα κομμάτια γης στη Νάξο, με  ιστορία που ξεκινάει επί Ενετοκρατίας γύρω στο  1570, που ο προπάππος της κατάφερε να αγοράσει από τον Μισέλ Σανούδο, Ε’ Δούκα της Νάξου  στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελώντας πρότυπο  για τους απογόνους της οικογένειας που έχει  ταυτίσει την ύπαρξή της με τη Νάξο.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα διάσημο διεθνές ταξιδιωτικό μέσο ενημέρωσης  αναφέρει το όνομα της Μαρίας Πολυκρέτη. Έχουν προηγηθεί το CNN travel, το «Forbes magazine»  και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν περισσότερα.

Στην πραγματικότητα, η δραστήρια επιχειρηματίας δεν σκοπεύει να επαναπαυτεί αν το νησί της δεν πάρει τη θέση που του αξίζει: ανάμεσα  στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς  του πλανήτη, δηλαδή. Εκτός από το ιστορικό κτήμα, με τον σύζυγό της και έπαρχο της Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Γιάννη Μαργαρίτη είναι οι ιδιοκτήτες των πεντάστερων συγκροτημάτων φιλοξενίας «Naxian Collection Luxury Villas & Suites» και «Naxian  on the Beach», του χαλαρού αλλά κάθε άλλο από πρόχειρου παραλιακού μπαρ και εστιατορίου  «Tortuga» και του project Naxian Experiences”, μέσα από το οποίο ο επισκέπτης αποκτά τις πιο  αυθεντικές εμπειρίες περιπέτειας, γαστρονομίας  και καλής ζωής που έχει να προσφέρει η Νάξος.

Ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, οι δυο τους  έχουν κάθε λόγο να νιώθουν πως έριξαν τα  θεμέλια για την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το νησί, πως ήταν από  τους πρωτοπόρους που το πήγαν ένα μεγάλο  βήμα παραπέρα, ανεβάζοντας τα στάνταρ των  υπηρεσιών του. «Με τον Γιάννη, ο οποίος δραστηριοποιούνταν ήδη στον τουρισμό, όταν παντρευτήκαμε επιλέξαμε συνειδητά να ζήσουμε,  να φτιάξουμε την οικογένειά μας και να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά στη Νάξο. Εδώ  είναι οι ρίζες μας και το όραμά μας εξαρχής ήταν το νησί να αποκτήσει εξωστρέφεια, να γίνει  γνωστό σε όλο τον κόσμο».

Από την εποχή που μπήκε στον χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού, πριν από μια δεκαετία,  τα ταξίδια της Μαρίας Πολυκρέτη σε όλο τον κόσμο αλλά και κάθε άλλη επαφή της με το εξωτερικό, μοιάζουν κάθε φορά με μια αποστολή να προσελκύσει κόσμο στο νησί, να το μάθει κι ο τελευταίος ταξιδευτής που δεν γνωρίζει καν το όνομά του.

maria2.jpg«Παλαιότερα τους εξηγούσα “είναι  αυτό το νησί, ανάμεσα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη”,  τους το έδειχνα στον χάρτη!» λέει  αναπαριστώντας την κίνηση με το ένα δάχτυλο  να κεντρίζει απανωτά την άλλη της παλάμη. «Τους  προσκαλούσα ανοιχτά, χωρίς ανταλλάγματα, μου  έφτανε μόνο να έρθουν, να δουν, να ζήσουν όσα έχει η δική μου Νάξος να προσφέρει».

Η Μαρία Πολυκρέτη είναι μια γεννημένη ζεστή  οικοδέσποινα, που νιώθει τον χώρο της φιλοξενίας ως το φυσικό πεδίο δράσης της. «Έχει να  κάνει με τα βιώματά μου. Το σπίτι της γιαγιάς μου  στο χωριό ήταν πάντα ανοιχτό για τους επισκέπτες,  ακόμα και γι’ αυτούς που “έρχονται από πολύ μακριά”, όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά.

Τους φίλευε με ό,τι είχε. Γλυκά του κουταλιού από τα  χεράκια της, φρούτα από το μποστάνι του παππού…, πάντα με την αγνή διάθεση προσφοράς,  διδάσκοντάς μας έτσι την αυθεντική ελληνική φιλοξενία.  Μπαίνοντας ως επαγγελματίας αργότερα στον χώρο, όμως, ανακάλυψα και στοιχεία του χαρακτήρα μου τα οποία δεν γνώριζα. Όπως τη δημιουργικότητά μου: ανέλαβα μόνη μου το interior design των ξενοδοχείων και του beach barrestaurant. Επίσης την πίστη μου στην ανάγκη για αλλαγές, την ικανότητα να δημιουργώ πράγματα, να ανοίγω δρόμους αντί να ακολουθώ την πεπατημένη.

Όντας μέσα στη δουλειά, βρήκα τον ιδανικό για μένα τρόπο να εκφράσω τη βαθιά αγάπη μου στο  νησί και στις ρίζες μου», μου εξηγεί και, δεν είναι  η ιδέα μου, η συγκροτημένη, δυναμική γυναίκα απέναντί μου βουρκώνει καθώς μετά βίας ακούγεται ψιθυριστά ένα «μακάρι να έβλεπε τώρα ο παππούς μου».

Ανοιχτό μυαλό, με φρέσκες ιδέες που δεν γαληνεύει αν κόντρα στις δυσκολίες δεν καταφέρει να τις κάνει πράξη -το ξεκίνημά της συνέπεσε με την οικονομική κρίση -, η Μαρία Πολυκρέτη δηλώνει δεμένη αμετάκλητα με τον τόπο της.

Για τον οποίο γνωρίζοντας και άλλους πολιτισμούς και παγκόσμιες τάσεις θέλησε να δημιουργήσει το επόμενο level στη φιλοξενία, συνδυάζοντας τα πιο αληθινά στοιχεία της κυκλαδίτικης ζωής με την ποιότητα που αναζητά πλέον ο ενημερωμένος ταξιδιώτης. Ναι, η  υψηλή αισθητική ή η πολυτέλεια σε δόσεις που  δεν χάνει το νόημά της, δεν υπήρχαν ανέκαθεν στη Νάξο.

polikret.jpg«Λέω συχνά πως “τα πόδια μου πατούν  γερά στη ναξιακή γη και το βλέμμα μου κοιτά με αισιοδοξία στο μέλλον”. Πολύ γρήγορα, λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι έχουμε πολύ περισσότερα να προσφέρουμε από μια πεντακάθαρη παραλία και τον λαμπερό ήλιο μας. Και στόχευσα στον σύγχρονο επισκέπτη που ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με την αυθεντική πλευρά του προορισμού και την ευζωία. Δεν απευθυνόμαστε στον τουρίστα που θέλει ό,τι πιο εντυπωσιακό, λαμπερό ή κραυγαλέο και στην τελική, όλο αυτό χωρίς κάποια ουσία».

Σχεδιάζοντας νέα επιχειρηματικά πλάνα με βάση πάντα την ποιοτική, βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται την ψυχή του τόπου, η Μαρία Πολυκρέτη συνεχίζει να οργανώνει εξορμήσεις  για τους επισκέπτες στην ενδοχώρα, στα ερημικά μιτάτα όπου παράγονται τα ονομαστά τυριά, στα μελίσσια και στα κατάφορτα μποστάνια βιολογικής καλλιέργειας απ’ όπου τροφοδοτεί και τα δικά της εστιατόρια, μαζί με το καλύτερα ψάρια και κρέατα του νησιού.

Τα μαθήματα μαγειρικής στο κτήμα “Κάμπονες”, βέβαια, είναι η κατεξοχήν δημοφιλής εμπειρία που «δημιουργεί θύμισες», θετικές αναμνήσεις, που είναι και το ζητούμενο για κάθε ταξιδιώτη. Εδώ, στη δροσερή αυλή του πέτρινου ελαιοτριβείου χωρίς ρεύμα, η μητέρα της, η κυρία Ιουλία, «υπνωτίζει» τους μαθητές της καθώς τους δείχνει πώς φτιάχνονται, μεταξύ άλλων, η ελληνική σαλάτα, οι αριστοτεχνικά τηγανισμένοι στη φωτιά ντοματοκεφτέδες, τα μελωμένα γεμιστά  ή το αρνάκι-λουκούμι με πατάτες Νάξου στον ξυλόφουρνο. Το κρασί ρέει άφθονο και όταν πλέον σερβιριστούν στο τραπέζι με τα ολόφρεσκα λουλούδια που κόπηκαν μερικά βήματα πιο πέρα, οι πανευτυχείς νεοφώτιστοι στην παραδοσιακή κουζίνα μοιάζουν να ευγνωμονούν το Σύμπαν που τους οδήγησε στα χώματα από τα οποία νιώθει να είναι πλασμένη η Μαρία.

Ανάμεσα στους απαιτητικούς επιφανείς ή απλώς καλοζωιστές επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που σπεύδουν να απολαύσουν μερικές μέρες στον ναξιακό παράδεισο, η Μαρία Πολυκρέτη έχει φιλοξενήσει από μεγαλοστελέχη διεθνούς τράπεζας που δεν χόρταιναν τις ξυπόλητες μέρες στην αμμουδιά μέχρι έναν άνδρα της Μοσάντ που ενδιαφέρθηκε για το κελάρι με τις σπανιότατες ετικέτες.

Ποιος είναι ο καλύτερος πελάτης τελικά; «Ο ευχαριστημένος. Εκείνος που θα διαδώσει τη φήμη σου και θα προτρέψει κι άλλους να σε επισκεφτούν»

 

INFO

hotel.naxiancollection.com,

naxianonthebeach.com,

tortuganaxos.com,

naxianexperiences.com

(*) Παρσουσίαση στη στήλη Success Story για το περιοδικό Gala (18/09) των εκδόσεων του Πρώτου Θέματος 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία