Νάξος - Σμύριδα: “Να ανοίξουν (επιτέλους) τα ορυχεία σμύριδας”

Με τα σμυριδορυχεία αλήθεια τι γίνεται;  Αρχές Ιουλίου είχαμε μάθει μέσω ανακοίνωσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ότι άνοιξε ο δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 75 ορυχείων σμύριδας στην Ορεινή Νάξο.. Αλλά οι σμυριδεργάτες, δεν ήξεραν τίποτα. Το μόνο που είχαν στην κατοχή τους ήταν η υπόσχεση του Απριλίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν φέτος τον Ιούλιο... Ααα έως τώρα τίποτα... 

Μέχρι τώρα έχουν μείνει στην συνάντηση του περασμένου Απριλίου στο γραφείο του κου Σκρέκα - Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - που "εξέφρασε τη βούλησή του για την οριστική επίλυση του ζητήματος και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία των σμυριδωρυχείων εφέτος". Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας,  η οποία είναι αρνητική... Το είχαν αναφέρει σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς όταν έλεγαν τόσο οι σμυριδεργάτες όσο και οι πρόεδροι των χωριών της Ορεινής Νάξου ..   "είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται."

Και χθες είχαμε και πάλι νέα επιστολή... Από τους έξι προέδρους των Κοινοτήτων που εμπλέκονται στην συλλογή της Σμύριδας... Και είναι ξεκάθαροι "ανοίχτε τώρα τα σμυριδορυχεία"... Δείτε τι αναφέρουν στην επιστολή τους

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες και εμείς αιτούμεθα για την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα ορυχεία της Νάξου πρέπει να ανοίξουν άμεσα όπως το υποσχεθήκατε ( για αρχές Ιουλίου ) στην συνάντηση σας με την επιτροπή για τα θέματα της σμύριδας και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που εσείς θα ορίσετε. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που σας προτείνουμε, το κάνουμε και για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οιβροχές, για να μην δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά και για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές για την ασφάλιση των σμυριδεργατών. 

Γ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Δ) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!

Ε) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.

Κύριοι υπουργοί, όσο αφορά το έγγραφο της Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος  με μεγάλης μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία!

Έγραψαν έξη παράγραφοί άνευ υποστάσεως, που κρύβουν την αληθινή αιτία της στάσεως τους και βάζουν προσχήματα για να κρατήσουν τα ορυχεία κλειστά, επηρεασμένοι από ένα τραγικό συμβάν το οποίο έγινε πριν χρόνια και εκτός ορυχείου!

Εξάλλου τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουμε κανένα ατύχημα στα σμυριδορυχεία! Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!!

Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία!

Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται.Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά μας, σας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση των αιτημάτων μας και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας.    

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επιστολή πήγε προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Υπουργό Εργασίας. Κοινοποιήθηκε σε:  Βουλευτές Κυκλάδων. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Δήμαρχο Νάξου& Μικρών Κυκλάδων. Έπαρχο Νάξου.  Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, Ο.Μ.Ε   Γραφείο Σμυριδορυχείων  Νάξου  και υπογράφουν: οι πρόεδροι: Κορώνου: Γιάννης ΚωνσταντάκηςΑπειράνθου: Εμμανουήλ Αυγερινός, Σκαδού: Μιχάλης Πάσουλας, Μέσης: Νικήτας Κουτσοκέρης, Κεραμωτής: Εμμανουήλ Φακίνος, Δανακού: Εμμανουήλ Βάσιλας  

                                                                                                                                         

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News