Νάξος - Σμυριδικό: Αλλαγή πολιτικής και ανοίγουν τα σμυριδορυχεία;

Εκείνο το "Γνωρίζω για το σμυριδικό" από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα που είχε αναφέρει στον βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα, θα πρέπει να το δούμε στη πράξη... Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες που έρχονται αλλάζουν συνεχώς... Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την εισήγηση των εκπροσώπων από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας για μη άνοιγμα των ορυχείων για 3η σερί χρονιά...  Κίνηση που ενεργοποίησε και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που "γνώριζε" από πρώτο χέρι τις σκέψεις του Υπουργείου... 

Και χθες - όπως είχαμε αναφέρει από τη προηγούμενη εβδομάδα - έγινε νέα συνάντηση στο γραφείο του κου Σκρέκα. Αυτή τη φορά στο τραπέζι κάθισε απέναντι από τον αρμόδιο υπουργό, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Λιανός, ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης αλλά και ο εκπρόσωπος των σμυριδεργατών και πρόεδρος του Σκαδού (ενός εκ των έξι σμυριδοχωριών) Μιχάλης Πάσουλας. Πρώτο αποτέλεσμα; Οτι τα ορυχεία θα ανοίξουν μετά από δύο χρόνια. Το ερώτημα είναι πότε. .  

Αυτό αναφέρει στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Λιανός που τονίζει " Τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα επισκεφθήκαμε χθες με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση και τον εκπρόσωπο των σμυριδεργατών Μιχάλη Πάσουλα.

Με τον Υπουργό συζητήσαμε διεξοδικά το ζήτημα του σμυριδικού, το οποίο γνώριζε ήδη. Ο κ. Σκρέκας, παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων, εξέφρασε τη βούλησή του για την οριστική επίλυση του ζητήματος και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία των σμυριδωρυχείων εφέτος". 

 

Τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα επισκεφθήκαμε χθες με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή...

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Lianos στις Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

 

 

Να σημειώσουμε ότι ο κος Πάσουλας μετέφερε και το έγγραφο από την Ομοσπονδία Μεταλλορύχων Ελλάδας που ανέφερε: 

Θέμα: Εναρξη εξορυκτικής σμυριδικής περιόδου 2021 στα Ορυχεία Νάξου

Κύριε Υπουργέ,

"Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζεται το χρόνιο πρόβλημα των Σμυριδορυκτών της ορεινής Νάξου με κυρίαρχο την έναρξη της εξορυκτικής σμυριδικής περιόδου από τον Μάιο κάθε έτους προκειμένου:

# αφενός μεν να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ποσότητα εξόρυξης

# αφετέρου δε, η ήδη δύσκολη και επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα να γίνεται τουλάχιστον χωρίς την σοβαρή επιβάρυνση των αντίξοων καιρικών συνθηκών της Φθινοπωρινής και Χειμερινής περιόδου.

Σας ενημερώνουμε ότι τα ένσημα εργασίας του 2019 αδίκως αφαιρέθηκαν από τους Σμυριδορύκτες. Αιτούμαστε την αποκατάσταση της αδικίας και την πίστωση των ενσήμων στους αδικημένους Σμυριδορύκτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.

Ο Σύνδεσμος των σμυριδεργατών, μας ενημέρωσε για το έγγραφο που έλαβαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και με μεγάλη μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης να μην ανοίξουν τα ορυχεία για το 2021!

Η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά της ΝΑΞΟΥ και είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ πλέον όπως επιληφθείτε για την άμεση επίλυση των αιτημάτων των Σμυριδορυκτών και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων της ΝΑΞΟΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News