Νάξος: Ηρθε η ώρα να αποκτήσουμε και σύστημα SeaBin στο λιμάνι μας

Σύστημα SeaBin

Λέτε; Μπα... Μπορούμε; Μέχρι τώρα πάντως η προϊστορία μας δεν συνηγορεί ότι θα τα καταφέρουμε. Τι θέλουμε να πούμε; Οτι μετά την Ερμούπολη Σύρου και την Νάουσα της Πάρου, το Cyclades Preservation Fund δωρίζει ένα σύστημα SeaBin και για το λιμάνι της Νάξου, με το Λιμενικό Ταμείο Νάξου να αποδέχεται τη δωρεά και να προχωρά στην εγκατάστασή του.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Νάξου, μετά από πρόταση του Cyclades Preservation Fund (CPF) να προσφέρει ως δωρεά το σύστημα καθαρισμού επιφανείας υδάτων SEABIN για χρήση του στην μαρίνα της Νάξου, σε σημείο που θα συμφωνηθεί βάσει θαλασσίων ρευμάτων, μέγιστης δυνατής προβολής και αποτελεσματικότητας.

Το εν λόγω βραβευμένο σύστημα αυστραλιανής επινόησης και παραγωγής, κατόπιν δωρεάς και διαμεσολάβησης του CPF, τοποθετήθηκε στις αρχές του 2020 και στο μικρό λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο και λειτουργεί αδιαλείπτως έως σήμερα με καταπληκτικά αποτελέσματα. ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα που κατευθύνουν τα επιπλέοντα θαλάσσια απορρίμματα.

Το σύστημα SEABIN δύναται να συλλέξει περίπου 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκαλάκια νερού, περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού και μικροϊνών, καθώς επίσης και έλαια πετρελαίου και απορρυπαντικών που χρησιμοποιούν τα σκάφη, αλλά και χιλιάδες αποτσίγαρα.

Ωστόσο, το SEABIN χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και άδειασμα (η χωρητικότητά του είναι έως 20 κιλά ημερησίως), την οποία, μαζί με την όποια αναγκαία στοιχειώδη συντήρηση, καλείται να δεσμευτεί πως θα αναλάβει ο Φορέας. Εν προκειμένω, η αποδοχή της δωρεάς σήμανε και υποχρέωση του Φορέα και των αρμοδίων υπηρεσιών του, για την ορθή λειτουργία, την ασφάλεια και τη συντήρησή του συστήματος SEABIN καθώς και την τακτική παρακολούθηση αλλά και την αναφορά προς το CPF ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικότητάς του καθώς και μέριμνα για τη τελική διάθεση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ ή τη διάθεσή τους για περαιτέρω αξιοποίηση (ανακύκλωση).

Σε κάθε περίπτωση το CPF για λόγους διαφύλαξης του ονόματός του, όπως άλλωστε γίνεται και στην Πάρο κατόπιν αντίστοιχης συμφωνίας με τον Δήμο, επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα εποπτείας της ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του SΕΑΒΙΝ σε συνεργασία και με τους τοπικούς του συνεργάτες, εν προκειμένω τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, και σε περίπτωση μη τήρησης όλων των ως άνω συμφωνηθέντων, θα έχει το δικαίωμα της απομάκρυνσης του συστήματος από την κατοχή του Φορέα.

Μάλιστα, διευκρινίστηκε, ότι εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, σχετικά με τις λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες το Λιμενικό Ταμείο Νάξου θα μπορέσει να έλθει σε απευθείας επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο του SEABIN στην Ελλάδα, ο οποίος και θα αναλάβει με δικά έξοδα του φορέα την αρχική τοποθέτηση και εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Νάξου ή/και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου που θα καταστεί υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος.

Κατόπιν της σχετικής εισήγησης του προέδρου, το ΔΛΤ Νάξου έκανε αποδεκτή τη δωρεά και να τοποθετηθεί το σύστημα καθαρισμού επιφανείας υδάτων στη γωνία δεξιά και αριστερά του Αγκυροβολίου Τουριστικών σκαφών λιμένα Νάξου για λόγους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και δεδομένου, ότι στα σημεία αυτά συγκεντρώνονται τα περισσότερα απορρίμματα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Κοινή Γνώμη 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News