Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Δ. Αθανασούλης : Τα αρχαιολογικά ευρήματα και αυτά που αναμένονται...

Κυκλάδες – Δ. Αθανασούλης : Τα αρχαιολογικά ευρήματα και αυτά που αναμένονται .. (video)

|

Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μίλησε για θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κας Λ. Μενδώνη στις Δυτικές Κυκλάδες

Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Αθανασούλης, μίλησε στον Aegean Voice 107.5 και την εκπομπή “Cyclades On Air”
Σε αναμονή της επίσκεψής του στο νησί της Νάξου, ο κ. Αθανασούλης μας μίλησε για θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και για την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κας Λ. Μενδώνη στις Δυτικές Κυκλάδες.


«Στη Μήλο κάναμε τα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης με τμήμα από τα νέα ευρήματα της ανασκαφής και ανοίξαμε το ανακαινισμένο μουσείο Μήλου. Στη Σέριφο άνοιξε μετά από πάρα πολλά χρόνια το παροπλισμένο παλιό ΧΕΝΙΑ, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στις Δυτικές Κυκλάδες με το όνομα ΠΕΡΣΕΥΣ. Στεγάζεται πια η αρχαιολογική συλλογή της Σερίφου και σε δεύτερο στάδιο θα αποκατασταθεί όλο το κτίριο, θα μεγαλώσει το μουσείο και θα αποκτήσει κι άλλους χώρους για πολιτιστικές δράσεις σε συνεργασία με το Δήμο. Στη Σίφνο τα δυο σημαντικότερα θέματα ήταν η επέκταση που υπάρχει το Κάστρο και ανιχνεύσαμε τη δυνατότητα να χτιστεί ένα νέο μουσείο. Στην Κίμωλο σε συνεργασία με το Δήμο εξετάζουμε τη δυνατότητα για να αποκαταστήσουμε ένα τμήμα του Κάστρου, το πιο εμβληματικό, την Πύλη του».
Ο κ. Αθανασούλης αναφέρθηκε στο νησί της Σικίνου, «…. η Σίκινος ήταν ένα ξεχωριστό μνημείο γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ήταν εξήντα χρόνια κλειστό. Ένα μνημείο συνδεδεμένο απόλυτα με την τοπική κοινότητα από τον 3ο αιώνα Μ.Χ. μέχρι τον 20ο αιώνα..για μας ήταν μια μεγάλη στιγμή γιατί μπορέσαμε και το αποδώσαμε ξανά στην τοπική κοινότητα και στους επισκέπτες και αποκαταστήσαμε ένα μνημείο που συμπυκνώνει μέσα σε ένα κτίριο όλες τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού τόσο του Αρχαίου όσο και του Μεσαιωνικού».


Σχετικά με την Πάρο και την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου σχετικά με τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι, «…είναι ένας από τους στόχους μας κάποια στιγμή να τα αναδείξουμε γιατί είναι ίσως από τα σπουδαιότερα μνημεία μαζί με την Εκατονταπυλιανή. Έχουμε αναπτύξει συνέργιες με το σύλλογο των φίλων Πάρου, με το Δήμο Πάρου και άλλους φορείς προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα πολύ δύσκολο έργο γιατί έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Στην Αντίπαρο σε συνεργασία με το Δήμο και την προγραμματική που έχουμε εκεί εκτός από την ανασκαφή και την αποκατάσταση του Δεσποτικού, φέτος κάναμε μια πολύ μεγάλη επέμβαση στο Κάστρο και αποκαλύψαμε σημαντικά πράγματα..»
Ο κ. Αθανασούλης πρόσθεσε πως αναμένεται η ολοκλήρωση του αρχαίου Πύργου Της Αγίας Μαρίνας στην Κέα και το φθινόπωρο θα γίνουν και τα εγκαίνια του μουσείου στην Κύθνο.


Σχετικά με την Ανάφη, «…ένα ακόμα έργο που είναι σε προτεραιότητα και δεν έχει προχωρήσει ακόμα όσο θα θέλαμε είναι στην Ανάφη η ανάδειξη, αποκατάσταση και αναστύλωση του Αρχαίου Τεμένους του Απόλλωνα Αιγλήτη ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Κυκλάδων το οποίο λόγω απόστασης μας δυσκολεύει να το ξεκινήσουμε».


Τέλος, σχετικά με τη Νάξο, ο κ. Αθανασούλης αναφέρθηκε στις Εκκλησίες που θα ανοίξουν φέτος και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα που θα μιλήσουμε εκ νέου και πιο αναλυτικά για τα μνημεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Πηγή: https://aegeanvoice1075.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο